A nyitás politikája ízlik a magyaroknak

Nyugati és keleti irányban is helyesnek tartja magyarok többsége a gazdasági nyitás politikáját.

BuL
2014. 03. 24. 15:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cég ezer fő megkérdezésén alapuló, reprezentatív felmérésében azt vizsgálta, hogy a közvélemény szerint hogyan kellene alakítani az ország gazdasági kapcsolatait a legfontosabb külgazdasági szereplőkkel. A megkérdezettek elsősorban a nyugati gazdasági nagyhatalmakkal erősítenék a kapcsolatokat: az Európai Unióval 53, az Amerikai Egyesült Államokkal 48, Oroszországgal pedig 45 százalékuk, Kína esetében csak 37 százaléknyian tartanák fontosnak a gazdasági kapcsolatok további erősítését.

Az összesített adatok szerint abban egységes a közvélemény, hogy erőteljes külgazdasági kapcsolatokra van szüksége az országnak: a megkérdezettek 74 százaléka tartja fontosnak, hogy Magyarország a gazdasági nagyhatalmakkal erősítse külgazdasági kapcsolatait. Az iránnyal kapcsolatban már megosztottabbak a válaszadók. Domináns véleményként az jelentkezik, hogy a kormányzatnak egyidejűleg mind nyugati, mind pedig keleti irányba lépéseket kell tennie (39 százalék), és a felmérés szerint elsősorban a kormánypártokkal szimpatizálók vannak ezen az állásponton. A megkérdezettek 24 százaléka szerint inkább csak nyugati irányba – például az EU vagy az Egyesült Államok felé – kellene az országnak nyitnia, és elsősorban a baloldali pártokkal szimpatizálók gondolkodnak így, olvasható a közleményben.

Jóval kevesebben, 11 százaléknyian vannak azok, akik csak keleti irányba nyitnának – például Oroszország és/vagy Kína felé –, és a nyugatot teljesen kizárnák ebből a folyamatból, a megkérdezettek 23 százaléka szerint pedig nem kellene erősíteni a külföldi gazdasági kapcsolatokat.

A Psyma Hungary a német Psyma Group AG és az osztrák Gallup Institut leányvállalata. A Psyma tíz országban van jelen, Magyarországon 1996-ban kezdte meg működését. A cég elsősorban empirikus jellegű piac- és közvélemény-kutatásokkal foglalkozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.