Kilencszázezres segítség

A fogyatékkal élők március 31-ig igényelhetnek támogatást új Suzuki vásárlásához.

2014. 03. 08. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 31-ig van lehetőségük a fogyatékkal élőknek, így többek között a hallássérülteknek, a gyengén látóknak, az értelmi fogyatékosoknak, az autistáknak és a mozgássérülteknek arra, hogy ha mindennapi életükhöz és munkába járásukhoz szükségük van autóra, annak megvásárlásához állami támogatást igényeljenek. A támogatás iránti igényt a lakóhely szerint illetékes szociális és gyámhivatalhoz kell benyújtani, a március 31-ig benyújtott kérelmek esetén a gyámhivataloknak június 15-ig kell a döntést meghozniuk. Érdemes tehát minden jogosultnak igyekeznie, hiszen jelentős összegről van szó. A jogosultak 900 ezer forintos támogatást kapnak, ha új gépkocsit vásárolnak. Aki most nem pályázik, az legközelebb ősszel teheti meg: szeptember 30-ig nyújthatja be a kérelmét, amelyeket legkésőbb december 15-ig bírálnak el.

A kormány 2012. szeptembertől terjesztette ki a gépkocsi-vásárlási támogatásra jogosultak körét a mozgássérültekről valamennyi fogyatékkal élő személyre, s többszörösére – új gépjármű vásárlása esetén 900 ezer forintra, használt jármű, három- vagy négykerekű segédmotor-kerékpár s gépi meghajtású kerekes szék vásárlásához 600 ezer forintra – emelte az igényelhető összeget. További feltétel, hogy használt autó vásárlása esetén ötévesnél nem lehet idősebb az autó.

A lebonyolítással kapcsolatos minisztériumi pályázatot a Széchenyi Lízing Zrt., a Suzuki Magyarország Zrt. és a Signal Biztosító Zrt. konzorciuma nyerte el, vagyis a támogatást Suzuki vásárlásához lehet felhasználni. Miután a gyámhivatalok elbírálják a jogosultságot, az erről szóló határozatot megküldik a jogosultnak, az illetékes minisztériumnak, illetőleg a Széchenyi Lízingnek mint a pályázaton nyertes lebonyolító szervnek. A támogatás felhasználásával az érintettek Suzuki Swift 1,2 GLX, Suzuki SX4 és Suzuki S-Cross típusú gépjárműveket, s ezek automata váltós változatait vásárolhatják meg, valamint 11 finanszírozási konstrukció közül választhatnak. Használt autó esetén a finanszírozási szerződés megkötésére szintén a Széchenyi Lízing értékesítési pontjainál kerül sor.

A szerzési és átalakítási támogatás igénybevételére azok jogosultak, akik a tömegközlekedési eszközöket nem tudják önerőből igénybe venni, és akiket a kormányhivatalok rehabilitációs szakigazgatási szerveinek szakértői bizottságai közlekedő-képességükben akadályozottnak minősítenek, valamint szakvélemény szerint állapotuk várhatóan legalább további három évig fennáll. Közlekedőképességükben súlyosan akadályozottnak minősülnek azok a személyek, akiknek mozgásszervi, idegrendszeri, végtagi perifériás keringési károsodás miatti részegészség-károsodása van, vagy a felsorolt részkárosodások közül két részkárosodás mértéke együttesen eléri vagy meghaladja a 40 százalékot, és az illető közlekedési képessége a szakértői szerv vizsgálata alapján súlyosan nehezített. A támogatásra jogosult minden olyan 18. életévét betöltött személy is, aki fogyatékossági támogatásban részesül, valamint azok a gyermekek is, akik autisták vagy látási, hallási, értelmi fogyatékossággal élnek, illetőleg mozgáskorlátozottak, és erre tekintettel magasabb összegű családi pótlékban részesülnek.

A teljes cikket a szombati Magyar Nemzetben olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.