Nepperek telepedtek a piacokra

Ha bebizonyosodik a visszaélés, az idei évtől már elvehető az őstermelői igazolvány.

Dénes Zoltán
2014. 03. 18. 5:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem titok előttünk sem, hogy gyakoriak a visszaélések az őstermelői igazolványokkal, ez ellen elsősorban a szigorú és gyakori ellenőrzésekkel lehetne fellépni – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) stratégiai és szolgáltatásfejlesztési igazgatója. Pesti Csaba jelezte, az igazolványt gyakorlatilag minden kérelmezőnek kiadják, mivel a megszerzéshez előírt feltételeknek igen könnyű megfelelni. (Az idén a falugazdász-hálózat átvételével együtt a kamarához került az igazolványok kiadásának feladata is.) Az őstermelői státussal a szakember szerint leggyakrabban úgy élnek vissza, hogy a nagybani piacon felvásárolt – esetenként külföldi – terményeket sajátjukként árulják a piacokon, valamint az utak szélén felállított standokon.

Mindeközben ezek a személyek minimális mennyiségben termelnek. Emiatt szerinte az előzetes ellenőrzés kiterjesztése nem lehet eredményes, hiszen egyszerű bizonyítani pár haszonállat tartását vagy kisebb terület művelését. Pesti Csaba úgy látja, hogy a visszaéléseket inkább folyamatukban kell leleplezni, mégpedig nagyon gyakori razziákkal.

Őstermelői igazolványt minden tizenhatodik évét betöltő magyar állampolgár kiválthat. E gazdálkodói kör nagyon kedvezményes adózási lehetőségekkel élhet, ha a bevételük nem haladja meg az évi nyolcmillió forintot. Ebbe nem kell beleszámítani a támogatásokat, ráadásul levonhatók a költségek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a lapnak arról számolt be, hogy tapasztalataik szerint a piacokon jelen lévő csalók, illetve az engedélyekkel rendelkező egyes kereskedők már a nap elején – jellemzően bizonylat nélkül – felvásárolják az őstermelők áruit, majd saját terményükként kínálják eladásra.

A teljes cikket a keddi Magyar Nemzetben olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.