A jó szakma felér egy diplomával

Megkezdődött a Szakma Sztár Fesztivál, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntője.

BL
2014. 04. 14. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Parragh László, az MKIK elnöke a megnyitón elmondta: a szakmák népszerűsítésére a kamara az idén hetedik alkalommal rendezi meg a nappali tagozaton végző szakmunkástanulók versenyét, az egyre nagyobb érdeklődést mutatja, hogy egyre nagyobb területen, ezúttal 13 ezer négyzetméteren mutatkoznak be a szakmák, a rendezvényre 14-15 ezer pályaválasztás előtt álló érdeklődőt várnak.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára a megnyitón hangsúlyozta: a kormány és a kamara fontos célkitűzése, hogy a gazdaságban rendelkezésre álljon a megfelelő minőségű és számú szakember. A kormány az elmúlt négy évben megteremtette a megújított szakképzés jogszabályi hátterét, és további finomítással meg lehet erősíteni a duális szakképzést.

Parragh László kiemelte, hogy a jó szakma felér egy diplomával, és ezt a szemléletet kívánják erősíteni a szakmák versenyének megrendezésével is. A kamara elnöke szerint a duális szakképzéshez egyre többen csatlakoznak, és a felsőoktatásban is ebbe az irányba kellene továbblépni. Parragh László megköszönte a kormány támogatásában abban, hogy az MKIK megpályázhatta a 2018. évi európai szakmunkásversenyt, és ehhez megkapta a bankgaranciát.

A megnyitón Czomba Sándor elmondta, hogy a szakiskolák elsődleges feladata a szakmára való felkészítés. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a növekedéshez a foglalkoztatottságot tartósan 4 millió felett kell tartani, a munkanélküliséget pedig 4 százalék alá vinni.

Az MKIK tájékoztatása szerint az idén a szakmunkástanulók versenyén 3997 versenyző indult, a döntőbe 194-en jutottak be 106 iskola képviseletében, 38 szakmában. A megnyitón bejelentették, hogy a verseny győzteseinek díjait Orbán Viktor miniszterelnök adja át április 16-án.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.