Módosítással védjük a földtörvényt

Megerősíti a kormány a megalakulásra váró helyi bizottságok legitimációját.

Dénes Zoltán
2014. 04. 18. 3:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Módosul a földtörvény, miután a magyar akácfa és a szabad pálinkafőzés után most az új jogszabályunk ellen készül fellépni a brüsszeli bürokrácia, az Európai Unió szerveitől érkezett nem hivatalos jelzések szerint – erősítette meg információnkat tegnap a Vidékfejlesztési Minisztérium. A tárca kiemelte, a május elsején életbe lépő magyar földjogi szabályozás határozott célja, hogy megvédje a magyar termőföldet a külföldiek és a spekulánsok felvásárlásaitól.

A kormány mindent megtesz ennek érdekében, s ezért tovább kívánja erősíteni a gazdák képviseleti szerveként felállításra váró helyi földbizottságokat. Ezeknek a testületeknek a törvény jelentős súlyú vétójogot ad a földek adásvételei során. Ehhez szükséges a kétharmados törvény rendelkezéseinek módosítása annak érdekében, hogy a helyi földbizottságok létrehozásának demokratikus legitimációja megkérdőjelezhetetlen alapokon nyugodjon. A testületek csak ezután alakulnak meg. Az eljárást úgy bonyolítják le, hogy kellő idő álljon a gazdák rendelkezésére a felkészüléshez – közölte a szaktárca.

A helyi földbizottságokat eredetileg a jogszabály életbelépésének idejére, májusig létre kellett volna hozni, ám a hiányzó kormányrendelet miatt ez nem történhetett meg. Mint megtudtuk, a késlekedés oka, hogy a kabinet úgy döntött, figyelembe veszi azokat visszajelzéseket, amelyek e testületek demokratikus felhatalmazását kérték számon. A tárca által meg nem erősített információnk szerint a jogszabályon úgy változtatnak, hogy a helyi földbizottságok tagjait a jövőben a települések képviselő-testületei választják meg. A jogszabály eredetileg a jegyzőket hatalmazta fel arra, hogy hívják össze a települések közigazgatási határain belül gazdálkodó földműveseket, akik ezt követően választhatták volna meg maguk közül a bizottsági tagokat.

A teljes cikk a Magyar Nemzet pénteki számában olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.