Nincs megállás: özönlenek a turisták Magyarországra

15 ezer forint alatti szobánkénti átlagár mellett a belföldi és külföldi vendégéjszakák száma is megugrott.

NT
2014. 04. 10. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szálláshelyek folyó áron számolt árbevétele a januárihoz hasonlóan 17,1 százalékkal nőtt. A kiadott szobák átlagára 8,6 százalékkal emelkedett. A szobák kihasználtsága 40 százalékos volt, 2,2 százalékponttal javult a tavalyihoz viszonyítva.

Az év első két hónapjában a külföldiek 10,2, a belföldiek 13,9 százalékkal többet éjszakáztak az idegenforgalmi szálláshelyeken, így az együttes forgalmuk 12 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Februárban a külföldi vendégek 534 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma és az általuk eltöltött éjszakáké is lényegesen nőtt a bázisidőszakhoz képest, 11, illetve 9,2 százalékkal.

A jelentősebb küldő országokból érkezők vendégforgalma változóan alakult. Míg a Németországból, az Ausztriából és az Egyesült Királyságból érkezők forgalma csökkent, 3,9, 8,1, illetve 4,8 százalékkal, addig az orosz, az olasz és a cseh vendégek által eltöltött éjszakáké nőtt, 42, 18 és 14 százalékkal. Mint megírtuk, Oroszországból már menetrend szerinti járattal jöhetnek a Balatonra a turisták. Ennek alapja, hogy Héviz fideszes vezetése az orosz piaci növekedést is megcélozta, amelyben a térségben működő utazási irodák is partnerek voltak.

Februárban a belföldi vendégek 559 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 15 százalékkal, az általuk eltöltött éjszakáké 12 százalékkal múlta felül a tavaly februárit.

A belföldivendég-forgalom az összes régióban emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 82 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma az átlagtól kissé elmaradva, 9,6 százalékkal nőtt – közölte a KSH.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 40 százalékos volt, ami 2,2 százalékponttal több az előző évinél. A vizsgált időszakban az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 55 százalékos, a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága is átlagon felüli, 52 százalék volt.

Februárban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 269 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (REVPAR) 5647 forint, a teljes árbevétel (TREVPAR) pedig 11 168 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 17 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 8,6 milliárd forint. A vendéglátásból 4,3 milliárd forint folyt be, 519 millióval több, mint tavaly februárban. A forint/euró havi átlagárfolyama 310 forint volt, 17 forinttal gyengébb a 2013. februári értéknél.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján februárban 1518 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek az év második hónapjában 744 millió forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken, ez 15 százalékkal több a tavaly februárinál.

Idén február 28-án a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2153 volt, ezen belül 881 szálloda 51 ezer szobával, 839 panzió 9,1 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek – üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek – száma 433 volt.

Érdemes ezen az úton továbbmenni, ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök még márciusban, amikor a turizmus tavalyi eredményeit értékelte. A 2013-as adatokat sorolva a miniszterelnök közölte: 8,8 millió vendég 22,8 millió vendégéjszakát töltött Magyarországon és 166 milliárd forint volt a szállásdíjakból származó bevétel. „Ahhoz képest, hogy egy olyan térségnek vagyunk részei – az európai kontinensnek –, amelyik egy súlyos gazdasági válságot él át, az ágazatnak ez a teljesítménye több mint figyelemre méltó” – fogalmazott Orbán. Hozzátette: a turizmus jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy 2013-ban a gazdaság teljesítménye növekedni tudott a 2012-es csökkenés után.

A miniszterelnök által felvázolt optimizmust osztja a BDO Magyarország tanácsadó cég februárban publikált felmérése is. Mint kimutatták: megfelelő pozicionálással a globális ötcsillagos turizmus egyik vezető célpontja lehet Budapest, hiszen az az egyik leggazdagabb város Európában építészetileg, kulturálisan és gasztronómiailag. (A fővárosban 2014-ben elkészülő nagyberuházásokról itt olvashat bővebben.)

Mindenesetre a TripAdvisor utazási portál szerint a Duna-parti város a világ 21. legjobb helye.

Optimizmusra ad okot ez a teljesítmény

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a turizmus első kéthavi adatai optimizmusra adnak okot az idei évre. A kereskedelmi szálláshelyek februári vendégforgalmi adatai a tavalyi rekordévhez viszonyítva markáns, 10-20 százalék körüli növekedést mutatnak. Ugyan a január és a február a kisebb forgalmú hónapok közé tartozik, de a vendégéjszakák száma és a szállásdíjbevételek növekedése optimizmusra ad okot az idei évet illetően – írta közleményében az NGM a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett adataira reagálva. Az NGM kiemeli, hogy tavaly hat év után először javultak egyes jövedelmezőségi mutatók az idegenforgalomban, és mind az egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel (REVPAR), mind az átlagos szobaár meghaladta a válság előtti, 2007-es szintet. A tárca szerint 2014 első két hónapjának adatai alapján abban lehet bízni, hogy a jövedelmezőségi mutatók tavalyi javulása egy tendencia kezdetét jelentik, és nem csak átmeneti jelenségről van szó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.