Százhúszezer lakás a bankoknál

Ha ezek az ingatlanok a piacra kerülnek, az alaposan letörheti a már élénkülő lakásárakat.

2014. 04. 19. 4:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bedőlt hitelek miatt a bankokhoz kerülő ingatlanok nagy száma komoly akadályt gördíthet az ingatlanpiac felfutása elé. – Az idén már lassan élénkül a lakáspiac, a bővülő kereslet pedig várhatóan középtávon az árakat is felhajtja majd. A lassú drágulást ugyanakkor gyorsan megállíthatja, ha az adósoktól átvett ingatlanokat a bankok rázúdítják a piacra, ez a pénzintézetek érdekével is ellentétes lenne – mondta lapunk kérdésére Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. Nem kis tételről van szó, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján megközelítőleg 120 ezer lakás érintett a kérdésben. Főként családi házakról van szó, kisebb számban vannak jelen a társasházi lakások. Az arányokat jól érzékelteti, hogy éves szinten csupán 80–90 ezer lakóingatlan kel el a magyar piacon, tehát a bankok lépései alapjaiban befolyásolhatják a hazai ingatlanpiaci árakat.

Részben az egyszerre megjelenő hatalmas kínálat megakadályozása érdekében hívta életre a kormányzat még 2011 végén az árverési kvótarendszer intézményét. E szerint a bankok 2011-ben – negyedévenként – a teljes állomány két, 2012-ben három, 2013-ban négy, az idén pedig öt százalékát küldhetik kalapács alá. A kvótarendszer azonban az idén véget ér, a várható áremelkedés következtében pedig épp most jöhet meg a bankok étvágya. A szakértők szerint ezért nagy önmérsékletet kell tanúsítaniuk a pénzintézeteknek a következő időszakban.

Lapunknak a bankok úgy nyilatkoztak, hogy a legtöbb esetben próbálják elkerülni az árverést, kényszerértékesítésre csak a végső esetben adnak át egy ingatlant. Ez persze a saját érdekük is, hiszen a jogszabályok szerint egy-egy árverésen egy ingatlant csak a piaci érték 50–70 százaléka körüli minimális áron hirdetnek meg. A pénzintézetek beszámolója szerint igyekeznek a tulajdonossal együtt, piaci alapon értékesíteni az ingatlant, így viszonylag jobb árat kapnak érte. Az esetek többségében azonban még így sincs pénzénél a bank, az eladott lakásokért kapott ár gyakran nem fedezi a tartozás értékét.

a teljes cikket a Magyar Nemzet szombati számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.