Csak a gyerekeken múlik, hogy a vetőmagból mi lesz

Az idén 241 általános iskola több mint 14 ezer kisdiákja ismerkedhetett a kertészkedés alapjaival.

CSD
2014. 05. 22. 20:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A programban kisiskolás, jellemzően 6-10 éves gyerekek kaptak vetőmagcsomagot, benne öt zöldség – zöldborsó, hónapos retek, vöröshagyma, sárgarépa, cékla – vetőmagjával.

Mint írták, az általános iskolák koordinációja mellett a gyerekektől azt kérték, hogy a vetőmagot otthon vessék el, és ami megterem, azt fogyassza el a család. A cél a szemléletformálás, hogy megmutassák, kevés munka befektetésével egy család meg tudja termelni a saját ellátásához szükséges friss zöldséget és nem kell azt a nagyáruházakban megvásárolni.

A program a gyerekek felelősségérzetét is fejleszti, hiszen rajtuk múlik, hogy az elvetett magból mi lesz, lesz-e egyáltalán belőle valami. A programot – amelynek fővédnöke a vidékfejlesztési miniszter – évek óta nem szociális alapon szervezi az Agrya, így nincs semmiféle különbségtétel a gyerekek között, a cél a szemléletformálás és a tájékoztatás.

Az induláskor, 2011-ben 22 általános iskola 2147 diákja vett részt, 2012-ben már 339 általános iskola 21 146 diákja, 2013-ban 394 általános iskola 24 675 diákja kapcsolódott be.

Kiemelik: az idei évben zártkörűen, csak a már 2013-ban is részt vevő iskolák között meghirdetett programba 241 általános iskola 14 920 kisdiákja kapcsolódott be és kapott vetőmagcsomagot március közepéig. Az iskolák egyharmada már harmadik éve részese a programnak, a kezdeti 22 iskolából 3 iskola diákjai még 2014-ben is veteményeznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.