Csökkenő forgalom mellett is nőtt a bevétel

Márciusban 2,6 százalékkal csökkent a szálláshelyek vendégforgalma, a bruttó árbevételük 3,7 százalékkal nőtt.

PR
2014. 05. 12. 8:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban a külföldi vendégek 749 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma és az általuk eltöltött éjszakáké is mérséklődött a bázisidőszakhoz viszonyítva (3,0, illetve 4,1 százalékkal). A jelentősebb küldő országokból érkezők vendégforgalma változóan alakult. A Németországból, az Ausztriából és a Csehországból érkezők forgalma csökkent (12, 21 és 2,2 százalékkal), az Egyesült Királyságból érkezőké stagnált (-0,2 százalék), az olasz és az orosz vendégek által eltöltött éjszakáké bővült (5,5, illetve 21 százalékkal).

Márciusban a belföldi vendégek 626 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 2,5 százalékkal nőtt, míg az általuk eltöltött éjszakáké enyhén (-0,8 százalékkal) csökkent az előző év márciusához hasonlítva. A belföldivendég-forgalom három régióban emelkedett: Észak-Magyarországon, a Tisza-tónál és a Dél-Alföldön. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 79 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 3,5 százalékkal visszaesett. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 44 százalékos volt, ami 0,6 százalékponttal kevesebb az előző évinél. A vizsgált időszakban az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 59 százalékos, a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága is átlagon felüli (53 százalék) volt.

Az év harmadik hónapjában a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 356 forint volt. A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 3,7 százalékkal magasabb volt, mint a tavalyi év harmadik hónapjában. Összesen 21 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 11 milliárd forint. A vendéglátásból 4,9 milliárd forint folyt be, 337 millióval több, mint tavaly márciusában. A forint/euró havi átlagárfolyama 312 forint volt, 8,5 forinttal gyengébb a 2013. márciusi értéknél.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján márciusban 1571 egység fogadott el Széchenyi-pihenőkártyát. A belföldi vendégek az év harmadik hónapjában 917 millió forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken. Összehasonlítva a 2013 márciusában beváltott SZÉP-kártya-forgalommal, ez 20 százalékos növekedést jelentett. 2014. március 31-én a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2244 volt, ezen belül 899 szálloda 52 ezer szobával, 878 panzió 9500 szobával működött. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma 467 volt.

Magyarország európai uniós csatlakozása óta – 2004 és 2013 között – nagyjából 330 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás érkezett a turizmusba, ami az ország számára elérhető összes uniós forrás 4,3 százaléka – ismertette a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára még április 27-én.

 

Februárban özönlöttek a turisták

 

A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma 10,6 százalékkal nőtt februárban az egy évvel korábbihoz képest. A külföldi vendégek 9,2 százalékkal, a belföldiek 11,9 százalékkal több éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, mint tavaly februárban – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.