Csökkent a biztosítási piac díjbevétele

Az összesített díjbevétel 241,46 milliárd forint volt az első negyedévben.

KG
2014. 05. 16. 9:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A piac legnagyobb szereplője az Allianz, 15,69 százalékos részesedéssel, a második helyen a Generali áll 13,34 százalékkal, a harmadik a Magyar Posta a díjbevételek 10,37 százalékával. A Groupama 10,35 százalékos piacrésszel a negyedik helyen áll a Mabisz pénteki közleménye szerint.

Az életbiztosításokból összesen 118,25 milliárd, a nem életbiztosítási üzletágból 123,20 milliárd forint bevétele származott a biztosítóknak az idén az első három hónapban. A nem életbiztosítási üzletágból származó díjbevételek enyhe, 3,9 százalékos növekedést mutattak a szervezet MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint.

Lassú növekedésnek indult a gépjármű-biztosítások piaca, az újautó-értékesítés volumenének lassú, de már szemmel látható emelkedése nyomán: a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb-) szerződések darabszáma 3,1 százalékkal, a 2013. első negyedév végi 4,2 millióról 4,3 millióra nőtt. A kgfb-szerződésekből a biztosítóknak 33,9 milliárd forint bevétele származott az idén az első három hónapban, a kötelező biztosítások átlagdíja a tavaly március végi 19 100 forintról 2014. március végére 19 750 forintra emelkedett.

A casco biztosításokból befolyt díjbevételek 0,8 százalékkal csökkentek az idei első negyedév végére, miközben a szerződések darabszáma minimálisan nőtt. Így a casco biztosítások éves átlagdíja tovább, az egy évvel korábbihoz képest mintegy 1300 forinttal, 75 700 forintra csökkent az idei első negyedév végére.

Az életbiztosítási üzletág gyengébben teljesített, ami – a korábbi időszak folyamataival szemben – elsősorban az egyszeri és eseti díjas termékekből származó díjbevételek visszaesésével magyarázható a Mabisz szerint. Az életbiztosítási üzletág egyszeri és eseti díjakkal korrigált díjbevétele 70,4 milliárd forintot tett ki: 1,4 százalékos csökkenést mutatott az egy évvel korábbi hasonló időszakkal összehasonlítva.

Ugyanakkor a Mabisz szerint kedvező tendencia a folyamatos díjas életbiztosítási termékek erősödése. A közlemény idézi Molnos Dánielt, a szervezet főtitkárát, akinek megítélése szerint már látszanak az első eredményei az adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosításoknak, amelyek hatására új lendületet kaphat a lakosság körében a valóban hosszú távú, tartós, nyugdíjcélú előtakarékosság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.