Erőteljes növekedés

Nyolcéves csúcs: Európai összevetésben is kiemelkedő a magyar teljesítmény.

Csécsi László
2014. 05. 16. 2:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc éve nem nőtt olyan gyors ütemben a gazdaság, mint az idei év első három hónapjában. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap publikált előzetes adatai szerint éves összevetésben a bruttó hazai termék (GDP) 3,5 százalékkal nőtt, az előző negyedévinél pedig 1,1 százalékkal volt magasabb. Az éves eredmény jócskán meghaladja az elemzők 2,7 százalékos várakozásait, és Európa élvonalába emeli Magyarországot a GDP-bővülés terén.

Az első negyedévben éves összehasonlításban az euróövezetben 0,9, az EU-ban pedig 1,4 százalékkal bővült a gazdaság. A tavalyi év utolsó három hónapjához képest a 18 tagú euróövezetben 0,2, a 28 tagú Európai Unióban 0,3 százalék volt a növekedés. A távirati iroda szerint az elemzők az első negyedévi euróövezeti GDP-növekedésre negyedéves összevetésben 0,4, éves összevetésben 1,1 százalékot jeleztek előre, magasabbat a ténylegesen elért gyarapodásnál.

Az Eurostat szerint negyedéves összehasonlításban hazánk a legmagasabb növekedést tudta felmutatni Európában, holtversenyben Lengyelországgal. Éves szinten pedig a harmadik helyen állunk az unióban Románia és Lengyelország mögött. Igaz, az Eurostat kiszűri a naptári hatást, vagyis a munkanapok eltérő számát, e módszertan szerint Magyarország növekedése 3,2 százalékot ért el.

 

Részletek a pénteki Magyar Nemzetben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.