Európában ez a búza nyara lesz

Hat éve a legnagyobb búzatermést takaríthatják be az idén az Európai Unióban, ha nem szól közbe az időjárás.

BuL
2014. 05. 24. 17:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedvező időjárásnak köszönhetően a búza átlagos hozama megközelíti a tavalyi magas szintet, miközben több országban, így például Nagy-Britanniában nőtt a vetésterület.

Az EU kedvező búzatermés-kilátása lenyomta a termény tőzsdei árát az elmúlt hetekben a chicagói terménytőzsdén (CBOT).

Az Európai Unió a világ egyik legnagyobb búzaexportálója.

A Reuters által a héten megkérdezett 12 elemző véleményének az átlaga szerint idén 137,5 millió tonna búza terem az EU-ban. Ez meghaladja a tavalyi 134,3 millió tonnát és a legtöbb 2008 óta, amikor 139,4 millió tonnát takarítottak be.

Az EU két legnagyobb búzatermelője és -exportálója Franciaország és Németország. Mindkét országban nagyjából a tavalyival megegyező búzatermés várható a szakértők szerint: Franciaországban 36,1-37,3 millió tonna a tavalyi 36,8 millió tonna után, Németországban 24,9 millió tonna a 2013. évi 25 millió tonnát követően.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.