Három év alatt nyereségessé tenné az Alitaliát az Etihad

Az olasz légitársaságnak jelenleg többmilliós tartozása van.

NT
2014. 05. 15. 19:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Reuters jelentése szerint az erről szóló dokumentumokat csütörtökön mutatták be az Alitalia vezetésének. A hírügynökség kormányközeli forrásaira hivatkozva azt írta: 2017-re 108 millió eurós nyereséget termelhet az Alitalia 3,66 milliárdos árbevétel mellett, de a számokat az adósságrendezés körüli és a befektetésről szóló vita még befolyásolhatja.

Ezzel kapcsolatban a hírügynökség úgy tudja, az olasz légicég két fő hitelezője, az Intesa Sanpaolo és az UniCredit felajánlották, hogy az általuk nyújtott hitel kétharmadát saját tőkévé konvertálnák, a többit pedig leírnák, de az Etihad nem fogadta el ezt az ajánlatot. Ők 49 százalékos részesedésért cserébe 500 millió eurót fektetnének az Alitaliába és azt szeretnék, ha a hitelező bankok 560 millió eurós hitelt írnának le, 140 millió euró hitel futamidejét pedig 2021-ig meghosszabbítanák.

Az Etihad emellett az Alitalia fő bázisának számító Róma-Fiumicino repülőtérről hét új hosszú távú járatot indítana három év alatt, Milánó-Linate és Malpensa repülőterekről pedig Európa felé nyitnának.

Az Alitalia jelenleg a korábban a kormánytól kapott 500 millió eurós hitelből működik, de minél előbb befektetőre van szüksége, hogy át tudja alakítani hosszú távú járathálózatát, hogy ezzel kompenzálja a rövid távú járatok okozta veszteséget.

A római Fiumicino repülőtérről üzemelő Alitalia legutóbb 2013 októberében kért csődvédelmet, miután 294 millió eurós veszteséget és egymilliárdos adósságot jelentett. Akkor juttatták el az 500 millió eurós mentőcsomagot az Alitaliának.

2009-ben az akkor még állami tulajdonban lévő cég szintén csődvédelembe menekült. Akkor olasz befektetők egy csoportja és az Air France-KLM-csoport mentette meg, cserébe a francia–holland társaság 25 százalékos részesedést szerzett. Az októberi tőkeemelésben viszont már nem vett részt, ezért tulajdoni része 7 százalékra esett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.