Június 3-án döntenek a Kásler-perben

Június 3-án tárgyalja Kásler Árpádék árfolyamrésről szóló perét a Kúria, ekkor már ítélethirdetés is várható.

WL
2014. 05. 27. 17:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyben érintett Kásler házaspár 2008-ban devizában nyilvántartott jelzálog típusú kölcsönszerződést kötött egy magyar bankkal. A szerződésben kikötötték, hogy a kölcsön összegének svájci frankban való megállapítása a folyósítás napján érvényes vételi árfolyamán történt, ugyanakkor az egyes fizetendő részletek forintösszegét az esedékesség napját megelőző napon érvényes eladási árfolyamon kellett meghatározni. A Kásler házaspár megtámadta a magyar bíróságok előtt ez utóbbi kikötést, a feltétel tisztességtelen jellegére hivatkozva.

2012-ben a bíróság Káslerék javára ítélt, de ezt az ítéletet az OTP megtámadta a Kúrián. A Kúria nem tudott döntést hozni, ezután az Európai Unió luxemburgi bíróságához fordult.

Április végén az unió bírósága kimondta: a nemzeti bíróság a szerződéses felek közötti egyensúly helyreállítása és a szerződés érvényességének fenntartása céljából helyettesítheti a tisztességtelen szerződési feltételt a nemzeti jog valamely rendelkezésével.

A Kúria májusban kapta vissza az Európai Bíróságtól a Kásler-ügy iratait. A magyar ítélkező fórum így – a luxembourgi iránymutatások alapján – folytathatja a másfél éve felfüggesztett polgári eljárást.

Az árfolyamrés ügyében a Kúria előreláthatólag ősszel hoz majd jogegységi döntést – ennek lehet alapja a június 3-i ítélet –, amely pedig a kormány devizahiteleseknek szánt mentőcsomagjához adhat útmutatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.