Kiürítik a pénzkiadó automatákat

Sokat kockáztat az a bank, amelynek ügyfelei nem jutnak hozzá időben a felvenni kívánt összeghez.

Hajdú Péter
2014. 05. 14. 4:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy-egy kisebb településen, ahol nagyobb a készpénz iránti igény, mert kevesebb üzletben fogadják el a bankkártyát, és kevesebb a pénzkiadó készülék, elképzelhető, hogy gyorsabban kiürülnek a bankautomaták – mondta lapunknak a BankRáció.hu szakértője. Gergely Péter jelezte, az ingyenes pénzfelvétel lehetőségének következményeként a fizetési napokat követően nagyobb összeget vesznek fel az emberek, mint korábban. Szerinte azonban miután az üres pénzkiadó automata (ATM) nagyon nagy presztízsveszteség a banknak, gyorsan hozzá fogják igazítani a felvehető készpénzmennyiséget az igényekhez. Ha ugyanis rendszeresen találkozni lehet kiürített készülékkel, az ügyfelek közül többen elgondolkodhatnak a mihamarabbi bankváltáson.

Bár nem reprezentatív a felmérés, az Index.hu portálon indított szavazás is azt mutatja, valóban akadnak gondok az ATM-ekkel: a több mint 2600 válaszadó 27 százalékának már volt problémája a pénzfelvétellel. Az olvasók is hasonló tapasztalatokról számoltak be. A megkérdezett bankok jó része ezzel szemben – bár tapasztalta a megváltozott pénzfelvételi szokásokat – nem tartja gyakorinak az automaták kiürülését. Az UniCredit Bank például egyáltalán nem tapasztalta, hogy ez a helyzet állna elő az ingyenes készpénzfelvétel miatt, és szükség esetén akár egy napon belül is feltöltik az ATM-eket. Az OTP Bank ügyfelei kevesebb alkalommal, de több pénzt vesznek fel február óta. Miután azonban automatáikból legfeljebb 40 bankjegy vehető fel, s a címletek sem egyenletesen fogynak el, előfordulhat időleges hiány. Például akkor, ha csak ezerforintos van a gépben. Az Erste Bank tapasztalatai szerint a fizetésnapokat követően valóban nagy az automaták leterheltsége, ezért a címletkiosztáson, az ATM-be töltött összegen és a feltöltés gyakoriságán is változtatnak. A hónap elején a nagyobb, a végén pedig a kisebb címletek iránt nagyobb a kereslet.

További részleteket a Magyar Nemzet szerdai számában talál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.