Kötelező lesz a kamarai tagság

Az MKIK elfogadta azt a vitaanyagot, amely egyebek mellett a kötelező kamarai tagság bevezetését tartalmazza.

MD
2014. 05. 28. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Parragh László a küldöttgyűlésen elmondta: a kereskedelmi és iparkamarák tekintélye és befolyása a gazdaságra az elmúlt években jelentősen nőtt, de továbblépésre van szükség ahhoz, hogy megfeleljen az átalakult gazdaságpolitikai intézményrendszernek, amelynek most is az aktív részét képezi.

A kamarai rendszer megerősödésének elemei között említette az MKIK elnöke többi között a piac tisztulásához hozzájáruló kötelező kamarai regisztráció bevezetését, amelynek tapasztalata, hogy a vállalkozások összekeverik a kötelező regisztrációt és az önkéntes kamarai rendszert.

Az MKIK elnöke szerint a kötelező regisztrációs rendszert úgy kellene átalakítani kötelező kamarai tagsággá, hogy a vállalkozói terhek ne növekedjenek, a mostani ötezer forint kötelezően fizetendő hozzájárulási díj lehetne a kötelező kamarai tagdíj, cserébe pedig minden vállalkozás azonos színvonalú, a kamarától számon kérhető szolgáltatást kapna. Parragh László kifejtette: el kell dönteni, hogy a kereskedelmi és iparkamara a jövőben a „lusta macska” vagy a „tigris akcióban” pozíciót vegye fel, szerinte ez utóbbit célszerű követni.

A küldöttgyűlésen éles vita alakult ki a területi kamarák önállóságával és a nagyvállalati kör képviseletével kapcsolatban.

Parragh László hangsúlyozta, hogy a területi kereskedelmi és iparkamarák a jövőben is megtartanák jogi önállóságukat, de tevékenységüket az eddiginél jobban összehangolná az MKIK. Ez úgy valósulna meg, hogy az MKIK-küldöttgyűlésen – ahol a területi kamarák küldöttei szavaznak – elfogadott határozatok végrehajtása a területi kereskedelmi és iparkamarákra kötelező lenne.

A nagyvállalati kör jelenlétére a kereskedelmi és iparkamarai rendszerben szükség van, hiszen a duális képzési rendszerben ezek a cégek is fontos szerepet játszanak. A jövőben ki kell alakítani annak a módját, hogy a nagyvállalati kör demokratikusan jelen lehessen a kamarai vezetésben úgy, hogy a kisvállalatok képviselete is megvalósuljon – mondta Parragh László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.