Lépéskényszerbe kerülhetnek a hitelminősítők

Elsősorban nagy mennyiségű belföldi megtakarításra van szükség – mondta Töröcskei István, az ÁKK vezérigazgatója.

TK
2014. 05. 14. 8:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Töröcskei István úgy véli, elsősorban nagy mennyiségű belföldi megtakarításra van szükség annak érdekében, hogy gyorsabb ütemben épülhessen le a devizaadósság. Kitért rá: a nemzetközi példák szerint a 10-30 százalék közötti devizarészarány eredményez biztonságosabb adósságszerkezetet. Magyarországon ez az arány a központi költségvetés bruttó adósságán belül most 42 százalék.

A gazdasági eredményekre a hitelminősítők is pozitívan fognak reagálni – mondta az Equilor vezető elemzője a Lánchíd Rádióban. Az idei évre 2,3 százalékos, jövőre 2,1 százalékos gazdasági növekedést jósol Magyarországnak az Európai Bizottság – derül ki a brüsszeli testület gazdasági előrejelzéséből.

Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ általános vezérigazgató-helyettese januárban arról számolt be, hogy az ÁKK adatai szerint 2013-ban a lakosság mintegy 700 milliárd forinttal, 1900 milliárd forintra növelte a kezében lévő állampapír-állományt, és megjegyezte: „arccal a lakosság felé”, így azt szeretnék, ha ez az állomány idén 420 milliárd forinttal nőne. Az idei államadósság-kezelési stratégia egyik fő elemének nevezte, hogy a devizaadósság aránya csökkenjen és tartósan 40 százalék alatt maradjon. Az ÁKK tehát növekvő belföldi finanszírozásra törekszik.

A lassan megszilárduló, bár továbbra is egyenetlen ütemű gazdasági növekedés segíti a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok adósságfolyamatainak stabilizálódását – állapítja meg április 23-én Londonban ismertetett térségi tanulmányában a Moody’s Investors Service. A Raiffeisen Bank elemzői szerint az év végére 320 forint lehet az euró árfolyama.

 

Nem hagyhatják a hitelminősítők sem folyamatosan figyelmen kívül a kedvezőbb magyar gazdasági mutatókat, akár már az idei második fél évben javíthatnak hazánk besorolásán – mondta a Magyar Nemzetnek Csaba László. A közgazdász szerint Magyarország mellett szól az is, hogy ismét erős felhatalmazással kezdődhet el a kormányzás. Ha ez nem tetszik is egyes piaci szereplőknek, attól még elismerik ennek a jelentőségét, mert erősíti a stabilitást – fejtette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.