Már a hazai kereslet is húzza a növekedést

A Moody's szerint stabilizálódik a gazdaság helyzete, míg a Raiffeisennél úgy vélik, hogy az év végére 320 forint lehet az euró árfolyama.

KG
2014. 04. 23. 15:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja kiemeli, hogy a térségen belül a magyar és a lengyel gazdaság kilábalási folyamatát immár az erősödő hazai kereslet is alátámasztja, Csehországban, Szlovákiában és Szlovéniában pedig a kedvező exportdinamika a fő növekedési hajtóerő. A Moody\'s elemzői szerint a térség gazdasági aktivitásának élénkülése és a költségvetési konszolidáció szigorának enyhülése nagyobb pénzügyi rugalmasságot kölcsönöz az öt térségi szuverén adósnak, annak ellenére is, hogy a régióban a korábbinál magasabb államadósság és kevésbé fenntartható kamatfizetési teher vált az „új normává”.

Magyarországon és Lengyelországban a fogyasztói és az üzleti bizalmi jelzőszámok arra vallanak, hogy e két gazdaság növekedése a vizsgálatba bevont másik három térségi országénál sokkal nagyobb mértékben rá lesz utalva a hazai fogyasztásra és a beruházásokra – áll a hitelminősítő elemzésében. A Moody\'s szerint Lengyelországban a nettó export 2014–2015-ben csekély mértékben járul hozzá a növekedéshez, Magyarország esetében pedig a hatás semleges lesz ebben a két évben.

A magyar gazdaság növekedési teljesítményéről a cég megállapítja, hogy a magyar növekedési dinamika az elmúlt években kiszámíthatatlanabb volt a többi térségi gazdaságénál. A magánszektorbeli fogyasztás és a beruházás az utóbbi négy évben csökkent vagy stagnált – a beruházások esetében ez alól 2010 kivételt jelent –, és ezt valamelyest ellentételezte a nettó export. A Moody\'s véleménye szerint ez azt jelzi, hogy a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatos „megnövekedett bizonytalanságok” közepette csökkent a beruházási és a fogyasztási hajlandóság.

Most már azonban a vizsgált többi négy térségi gazdasághoz hasonlóan fokozatosan erősödik a fogyasztói és az üzleti bizalom Magyarországon is, és ennek alapján a Moody\'s arra számít, hogy a magyar gazdaság növekedési hajtóerőin belül áthelyeződik a hangsúly a nettó exportról a magánfogyasztásra és a beruházásokra. Mindezt egybevetve a Moody\'s londoni elemzői azzal számolnak, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme az idén és jövőre is 2,1 százalék lesz a 2007–2013 közötti időszakra a cég által kiszámolt 3,7 százalékos éves átlagos visszaesés után.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai legújabb felülvizsgált prognózisukban a magyar gazdaság idei egész évi növekedésére szóló előrejelzésüket 2,1 százalékról 2,4 százalékra javították. Csehországban a cég az eddig várt 2,3 százalék helyett 2,8 százalékos, Lengyelországban 2,8 százalék helyett 3,0 százalékos GDP-növekedést valószínűsít 2014 egészére.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai szerint a közép-európai EU-gazdaságokban „láthatóan felgyorsult” a GDP-növekedés a legutóbbi két negyedévben, és ebben az exportrendelések bővülése mellett a hazai kereslet erősödésének hatása is látszik. A cég londoni elemzői az idei évre 2,6, 2015-ben 3 százalékos GDP-növekedést várnak a magyar gazdaságban. A ház Lengyelországban az idén 2,8, jövőre 3,8 százalékos, Csehországban 2,3, illetve 2,6, Romániában 2,8, illetve 3,3 százalékos növekedést valószínűsít 2014-ben és 2015-ben.

Az év végre elérheti a 320 forintos árfolyamot az euró, a gazdaságpolitika iránya a következő években is folytatódik, ami egyfajta konszolidációt jelent, miközben a gazdasági növekedés idén eléri a 2 százalékot – írja a Raiffeisen Bank elemzőire hivatkozva a Napi Gazdaság honlapja. A portál kérdésére a szakértők úgy vélték, hogy a vállalati hitelezés hosszú évek után elérte a mélypontját, és lassú növekedés várható ezen a területen, ugyanakkor a lakossági hitelezésre a stagnálás lehet jellemző.

Az új magyar kormánytól stabil, kiszámítható gazdaságpolitikára számít a K&H Bank vezetése.

 

Bizakodnak a gazdaság szereplői

 

Áprilisban tovább folytatódott a GKI-Erste konjunktúra-index értékének másfél éve tartó, látványos emelkedése: a GKI által az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint összességében több mint másfél évtizede voltak ilyen kedvezőek a várakozások: a GKI szerint a cégek 1998 nyarán, a fogyasztók 2006 tavaszán voltak utoljára ilyen optimisták.

Török Zoltán szerint a magyar gazdaságban bekövetkezett a növekedési fordulat 2013-ban. Egyelőre a növekedési többlet leginkább a közszféra beruházásainak és fogyasztásának bővülése, illetve a mezőgazdaság kitűnő eredménye számlájára írható.

Az elemző úgy látja, akkor lehet majd kijelenteni, hogy stabil alapokon nyugszik a hazai gazdasági növekedési minta, ha a versenyszektor beruházásai és foglalkoztatottsága valamint a háztartások fogyasztása is érzékelhető javulást mutat. 2014-ben 1,5-2 százalék közötti gazdasági növekedésre számítunk, szerencsés esetben 2 százalék fölötti teljesítmény sem zárható ki – jelentette ki.

Mindeközben az egyensúlyi folyamatok kedvezően alakulnak, a folyó fizetési mérleg többlete jelentős, a külkereskedelmi egyenleg tovább javul, az államháztartási hiány pedig a kötelezően elvárt (GDP arányos) 3 százalék alatti szinten marad. Az elemző szerint az infláció tartósan alacsonynak ígérkezik. A kormány hangoztatott célja az alacsony infláció, és erre mutatnak a kormányzati intézkedések, mint a rezsicsökkentés is, amiből szerinte már nem lesz több. Emiatt az infláció már jövőre feljebb kúszik, és szerencsés lenne az államadósság szempontjából, ha visszatérne a 3 százalékos szinthez – fogalmazott.

Az ország pénzügyi sérülékenysége csökken. Mindezek lehetőséget teremtenek további jegybanki kamatcsökkentésre, ami az elemző szerint az április végi újabb vágással elérheti a 2,4 százalékos szintet. Török megjegyezte, hogy ezt követheti esetleg egy-két kisebb alapkamat-csökkentés is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.