Most érdemes eurót venni a nyaraláshoz

Jól jár, aki valutát vásárol, hiszen négy hónapja nem volt olyan erős a magyar fizetőeszköz mint most.

2014. 05. 27. 2:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lapunknak nyilatkozó elemzők szerint elképzelhető ugyan, hogy egy ideig 300 forintnál is olcsóbb lesz az euró, de a legvalószínűbb forgatókönyv mégiscsak az, hogy a nyár hátralévő részében nagyrészt a jelenleginél gyengébb szinten időzik majd a forint. Az Equilor szakemberei szintén arra figyelmeztettek, hogy itt az ideje elgondolkozni a valutavásárláson. Az árfolyam változását jól példázza, hogy alig több mint két hónapja még 314 forintot kellett fizetni egy euróért.

Az nem valószínű, hogy rövidesen ismét a 310-es kurzus lesz érvényben, de még három-négy forintos elmozdulás esetén is megspórolhat néhány ezer forintot, aki odafigyel rá, hogy milyen árfolyam mellett vásárol eurót a nyaraláshoz. A pénzváltók többek szerint – ha marad az erősebb árfolyam – június elején már nagyobb forgalomra számíthatnak. Az akkori fizetésekből már többet válthatnak be a nyaralni készülők.

A forint tegnap 302,5-es szinten kezdte a napot, s 302-ig erősödött. Délután gyengülni kezdett, majd ismét erősödött. Este hét óra körül 302,85 forinton állt az euró, egy svájci frank 248,07 forintba került.

A szakértők szerint az elmúlt napok forinterősödését egyrészt nemzetközi folyamatok táplálják. Van ugyan néhány válsággóc a világban, de a feltörekvő piacok is jól szerepelnek. – Másrészt az elmúlt hetek-hónapok jó gazdasági adatai is az erősödés irányába terelik a magyar fizetőeszközt, igaz, a jelenleginél jóval erősebb szintre már csak azért sem kell számítani, mert a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentési politikája sem az erősödés irányába hat – jegyezték meg.

A jegybank egyébként ma dönt az irányadó kamatáról, és az elemzők többsége szerint folytatja a ráta csökkentését. Misik Sándor, a Solar Capital elemzője például 5–10 bázispontos mérséklésre számít. A távirati irodának nyilatkozó londoni szakemberek szerint a várakozásoktól messze elmaradó legutóbbi inflációs adatok önmagukban azt valószínűsítik, hogy a monetáris tanács újabb kamatcsökkentést hajt végre, ugyanakkor az előrejelzéseket jóval meghaladó első negyedévi GDP-növekedés nyomán az sincs kizárva, hogy a jegybank egyelőre szünetet tart az enyhítési ciklusban, vagy lassítja annak ütemét. Az elemzők egyetértenek abban, hogy felül kell vizsgálniuk azt az elképzelésüket, miszerint a csökkentési ciklus két és fél százalékon befejeződik. Most úgy gondolják, hogy a monetáris tanács további 20–30 bázispontos mérséklést még különösebb megrázkódtatások nélkül végrehajthat. Arról eltérnek a vélemények, milyen lépésekben viszi ezt véghez a jegybank.

A teljes cikket a Magyar Nemzet keddi számában olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.