Óriásberuházás oldja meg Budapest szennyvízproblémáját (x)

2015-ig 240 kilométer szennyvízcsatorna épül a főváros eddig csatornázatlan részein.

2014. 05. 30. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan nem gondolnák, hogy Budapest nem teljes körűen csatornázott. A csatornázatlan lakóövezetek – gyakran önhibájukon kívül – szennyvizükkel károsítják a talajt, a felszíni, felszín alatti vizeket és a Dunát is. A jelenleg zajló, 34 milliárdos környezetvédelmi beruházás célja, hogy Budapest minél nagyobb része minél hamarabb rácsatlakozhasson a korszerű csatornahálózatra és a keletkező szennyvizek káros anyagoktól megtisztítva kerüljenek vissza a természet körforgásába. A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projektnek köszönhetően az eddig ellátatlan területek nagy részén 2015-ig kiépül a szennyvízhálózat, így a csatornázatlan háztartások elszivárgó szennyvize többé nem károsítja a környezetet.

Az átfogó környezetvédelmi fejlesztés 16 budapesti kerületet (II., III., IV, X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXII., és XXIII.) érint. A IV., XIII., XIV., XV., XIX. és a XX. kerületekben már befejeződött a csatornázás: összesen több mint 8 kilométer vezeték került a föld alá. A legnagyobb munkára a XVIII. kerületben kerül sor, ahol 90 kilométer csatorna épül.

A munkálatok már a II., III., X., XI., XII., XVI., XVII., és a XXIII. kerületben is elindultak, és hamarosan a XXII. kerületben is megkezdődik a vezetékek fektetése.

Az új szennyvízcsatornára csatlakozó háztartások számára végleg megszűnnek a szippantással járó kényelmetlenségek és magas költségek. Az új csatornahálózatnak köszönhetően a szennyvíz többé nem károsítja a környezetet, hanem a szennyvíztisztító telepekre jut, majd megfelelő tisztítás után kerül a Dunába. A szennyvíz elvezetése és korszerű kezelése összességében zöldebb, tisztább, élhetőbb lakókörnyezetet teremt. A fejlesztés fontos előrelépést jelent a főváros fejlődésében, amelyből nemcsak az érintett kerületek, hanem Budapest minden lakója profitálni fog.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.