Ötvenezerrel többen dolgozhatnak

Jelentős pluszforrást csoportosít át a kormány az idei közfoglalkoztatás finanszírozására – értesült a Magyar Nemzet.

2014. 05. 06. 3:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány az idei költségvetésben 183,8 milliárd forintot irányzott elő közfoglalkoztatási programokra, 3,9 milliárd forinttal többet, mint egy évvel korábban. Ez az összeg májustól a tavalyihoz hasonló, 140-160 ezer fő foglalkoztatását tette volna lehetővé, ám az igények – főleg a hátrányos helyzetű vidékeken – ennél nagyobbnak mutatkoztak, ezért írta elő a kormány határozatában havi átlagban kétszázezer fő foglalkoztatását a Belügyminisztériumnak.

A májusban megalakuló új Országgyűlés és új kabinet folytatja és továbbfejleszti majd a közfoglalkoztatást, hogy még több ember találja meg a helyét a munkaerőpiacon – közölte korábban a Fidesz sajtóirodája, hozzátéve: céljuk, hogy Magyarország még jobban teljesítsen a foglalkoztatásban, a foglalkoztatottak száma tartósan négymillió fölött legyen, a munkanélküliség pedig tovább süllyedjen.

 

Túlteljesítette vállalását a kormány: az ígért 200 ezer ember egyidejű foglalkoztatása helyett idén márciusban már csaknem 230 ezernek adott munkát a téli közfoglalkoztatás keretein belül, így ők a segély többszörösét vihették haza – számolt be korábban a Magyar Nemzet.

Lapunk kormányzati forrásból úgy értesült: ehhez jelentős többletforrás szükséges, amit átcsoportosítással oldanak meg. Az eredeti keretből szeptemberig a kibővített foglalkoztatást is tudják finanszírozni, vagyis bőven van idő a pluszforrás biztosítására.

Megtudtuk azt is: a közfoglalkoztatottak csaknem fele a jelenleginél lényegesen több pénzt visz majd haza. Eddig ugyanis az összes foglalkoztatott mintegy 50 százaléka hat órában dolgozott, a határozat szerint azonban májustól átlagosan a kétszázezer főt nyolc órában kell majd alkalmazni. Ahol indokolt, lehetővé válik a közfoglalkoztatottak hosszabb távú, határozatlan idejű alkalmazása is, eddig ugyanis egyhuzamban legfeljebb 11 hónapig lehetett valakit ily módon alkalmazni.

A kormányhatározat szerint a belügyminiszternek fel kell mérnie azt is, van-e reális igény kétszázezer fő feletti közfoglalkoztatásra is, és július 15-ig tervezetet kell készítenie a többletlétszám foglalkoztatására. A miniszternek július 1-jéig meg kell vizsgálnia a határozatlan idejű közfoglalkoztatási munkaszerződések lehetőségét, és azok felmondása jogi feltételrendszerének kialakítását is. Az intézkedések megvalósításához szükséges többletforrásra szintén Pintér Sándornak kell javaslatot tennie július 15-ig.

Úgy tudjuk, a Belügyminisztérium újra befogadja majd a vidéki önkormányzatok közfoglalkoztatással kapcsolatos kérelmeit, ha ésszerű, indokolt, valós munkára irányuló közfoglalkoztatási tervvel állnak elő. A tárca folyamatosan ellenőrzi azt is, valóban elvégzik-e azokat a munkákat, amelyekre finanszírozást ítéltek meg, mert ha nem, akár vissza is fizettetik velük a támogatást.

A teljes cikket a Magyar Nemzet kedden utcára kerülő számában olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.