Szijjártó: Azok az országok lesznek sikeresek, amelyek új stratégiát alkotnak

Acél, hogy minél több külföldi tőke érkezzen hazánkba.

SZN
2014. 05. 22. 20:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejtette: az exportfejlesztési és a befektetés-ösztönzési funkciót szétválasztják. A tervek szerint minden exportfejlesztési feladat és felelősség a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-hez kerülne, és létrejönne egy befektetési ügynökség a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) alapján, a külgazdasági szakdiplomácia-hálózat pedig az egységes külügyi és külgazdasági rendszerbe kerül – tette hozzá.

Szijjártó Péter felidézte, hogy a világban a gazdasági és politikai erőviszonyok átrendeződnek, és hangsúlyozta, hogy azok az országok lesznek sikeresek és a folyamat nyertesei, amelyek bátor döntéseket hoznak, új stratégiákat alkotnak. Szavai szerint Magyarország 2010-ben és 2014-ben egyaránt stratégiai döntéseket hozott: 2010-ben elindult a keleti nyitás stratégiája, amely alapján az ország a dinamikus növekedést felmutató keleti piacok felé nyitott, 2014-ben pedig új típusú, külgazdasági fókuszú külpolitika jön létre – emelte ki.

Erős nemzeti érdekérvényesítésre van szükség, a külpolitika pedig eszköz, amelynek segítségével a külgazdasági érdekeket erősíteni lehet – mondta. Létrejön a külgazdasági és külügyi minisztérium, amely a külügyi és külgazdasági irányítás egységét foglalja magában, és a külpolitika minden tettét a külgazdasági céloknak, szemléletnek kell áthatnia – tette hozzá az államtitkár.

Szijjártó Péter a magyar export húzóágazatai közé sorolta a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart, a mérnöki szolgáltatásokat és az informatikát. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a magyar kivitel túlságosan függ a multicégektől, ezért növelni kell az exportképes hazai kkv-k számát. Cél, hogy 12 ezer exportképes kkv jöjjön létre 2018-ra, ezzel egészséges arány alakul ki – jelentette ki. Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a kormány számít a kis- és középvállalkozások együttműködésére, javaslataira a külpiaci tevékenység során.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.