Gulyás elárulta, mennyit fizethetnek a bankok

Gulyás Gergely a Reutersnek arról beszélt, a Kúria hétfői jogegységi döntése világossá tette, hogy a bankoknak kompenzálniuk kell ügyfeleiket.

MNO
2014. 06. 19. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek megfelelően téves minden olyan állítás, amely konkrét összeget fogalmaz meg a devizahitelesek mentőcsomagjával kapcsolatban – közölte az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke, miután nyilatkozatot adott a Reuters hírügynökségnek a devizahitelek ügyében. Mint mondta, ebben az interjúban is kizárólag a sajtóban megjelent becslésekről volt szó.

Gulyás Gergely a Reutersnek arról beszélt, a Kúria hétfői jogegységi döntése világossá tette, hogy a bankoknak kompenzálniuk kell ügyfeleiket a törvénytelen kamatemelésekért és az árfolyamrésért. Különböző becslések alapján mindez összesen körülbelül 400 milliárd forintba kerül a bankoknak. Gulyás a Reutersnek adott nyilatkozatában is hangsúlyozta, hogy a kormány még nem készítette el saját becslését.

Gulyás a Reutersnek korábban hangsúlyozta: a jogegységi döntés világossá tette, hogy a bankoknak kompenzálniuk kell ügyfeleiket a törvénytelen kamatemelésekért és az árfolyamrésért. A politikus szerint különböző becslések alapján mindez összesen körülbelül 400 milliárd forintba kerül a bankoknak, bár a kormány még nem készítette el saját becslését erre vonatkozóan. Hozzáfűzte, hogy egyben a bankokra háruló teher is megközelítheti ezt az összeget.

Arra a kérdésre, hogy a bankok elviselik-e ezt az újabb terhet, Gulyás azt mondta: „Bizakodóak vagyunk. Ha a hitelfelvevők is megbirkóztak a bankok törvénytelen gyakorlatával, akkor a bankok is képesek lesznek elviselni ennek a kijavítását.” A képviselő elmondta, hogy idén szeptemberben vagy októberben már elfogadhatja a parlament a devizahitelesek helyzetét megkönnyítő törvényt.

Gulyás szólt arról is, hogy egyelőre nincs döntés arról, hogy mennyivel csökkennek majd az adósok törlesztőrészletei. Hozzátette: elméletileg az állam is átvállalhatná a költségek egy részét, de azok többségét a bankoknak kell állniuk.

A devizahiteleknél alkalmazott árfolyamrés tisztességtelen, az árfolyamkockázat tisztességessége azonban csak akkor vizsgálható, ha a pénzintézet nem megfelelő tájékoztatása miatt az átlagos fogyasztó számára a szerződés erre vonatkozó része nem érthető. Az egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége pedig nagyon szigorú feltételekhez kötött – mondta ki a Kúria hétfői jogegységi döntésében.

 

Dr. Damm Andrea, a devizahiteles ügyekben jártas ügyvéd elemzi a Kúria jogegységi határozatát követő jogi helyzetet, amely néhány szempont alapján nem egyszerűsödött. Sőt sokkal bonyolultabb lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.