Kitolhatják a plázastop határidejét

Várhatóan meghosszabbítják azt az év végéig érvényben lévő, plázastop néven ismertté vált korlátozást.

2014. 06. 04. 2:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszűnt a hazai kisvállalkozások térvesztése a magyar piacon az elmúlt négy évben, ily módon sikeresnek tartja a kormány a multinacionális vállalatok túlzott terjeszkedését akadályozó, 2012 januárjában életbe lépett plázastoptörvényt. Éppen ezért – noha jelenleg Brüsszel kötelezettségszegési eljárással vizsgálja az ügyet – nem kizárt, hogy jövőre is érvényben marad a kisvállalkozások védelmét szolgáló korlát – tudta meg lapunk. A jelenlegi előírás szerint az év végéig tilos háromszáz négyzetméternél nagyobb bevásárlóközpontot létesíteni, valamint a már meglévő kereskedelmi egységeket ezt meghaladó méretűvé bővíteni. A korlátozás alól csak a nemzetgazdasági miniszter engedélye adhat felmentést, erre eddig 211 kérelemből 117 esetben volt példa. A jogalkotók álláspontja szerint a kétezres években gombamód szaporodó hipermarketek, plázák hátrányos következmények sorát hozták magukkal, és magyar kiskereskedők ezreit lehetetlenítették el. Emellett az is szempont volt, hogy csökkenjen a belvárosi üzletekhez érkező autóforgalom, és védhetőbbé tegyék a zöldmezős beruházások révén alaposan átalakult városképet. Vélhetően a nemzetközi nagyvállalatok érdekeit helyezte előtérbe az Európai Bizottság, amikor áprilisban, még az európai parlamenti választások előtt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a plázastop miatt.

További részletek a Magyar Nemzet szerdai számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.