Szoba, mindenféle kilátás nélkül

A külföldön állást vállalók sokszor szembesülhetnek méltánytalan körülményekkel.

Horváth Attila
2014. 06. 28. 4:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Havonta körülbelül 350 ezer forintnak megfelelő fontot kerestem Londonban két évig. Ez itthon soknak tűnik, de kint egyáltalán nem az, nincs ám kolbászból a kerítés, pedig rengetegen hiszik – mondja Tót Zoltán, aki takarítóként kezdett dolgozni az angol fővárosban 2009-ben. Terve az volt, hogy a körülbelül ezerfontos fizetését fokozatosan feljebb tornássza. Jobb helyeken is takarított, végül egy cukrász mellett dolgozott egy étteremben, de két év után hazatért, mert nem keresett eleget.

A munkahelyi statisztikákkal foglalkozó Kftkreator.hu összegzése szerint 580 ezer magyar dolgozott 2013 év végén más európai országokban. Az Eurostat statisztikákat és az országok nemzetgazdasági minisztériumainak adatait felhasználó cég szerint Nagy-Britannia, Németország és Ausztria számít a legnépszerűbb célországnak. Az ott dolgozók közül sokan minimálbért kapnak, ami ott sem elég a fényűző életre, félretenni nem tudnak az alacsony fizetésből.

A minimálbért Angliában órára adják meg, ez 21 éves kor felett jelenleg 6,19 font, ami körülbelül 2200 forintnak felel meg. Az országon belül legtöbben Londonban dolgoznak. Tót Zoltánnak számos ismerőse járt hasonlóan, kiszámolta, a repülőjegy ára miatt összességében mínuszban jött ki a kiköltözéssel. Egy szoba Londonban 120-140 ezer forintnál kezdődik, de így Zoltánnak öt másik emberrel kellett együtt élnie, neki egy néhány négyzetméteres helyiség jutott. A főváros külső kerületeiben ez az ár fokozatosan csökken. A megkérdezett magyarok szerint a nálunk is ismert nagyobb bevásárlóközpontokban érdemes ételt venni, ott nem olyan magasak az árak. Minőségtől, fajtától is függ, de fél kilogramm olcsóbb kenyérért és egy liter tejért is átlagosan 1 fontot kell fizetni.

– Londonban a szállás mellett az utazás is nagy kiadás. A metrójegy jelenleg 4,70 fontba kerül, ami nem kevesebb, mint 1600 forint, tehát a pesti ár négyszerese – számolja a csak keresztnevét eláruló Krisztina, aki egy éve költözött Londonba, gyorsétteremben dolgozik. Különböző kedvezményekkel egy heti bérletért 10-20 ezer forintnak megfelelő összeget fizet, ami használható buszra, villamosra és metróra is. Félretenni a két diplomával rendelkező lány sem tud, főleg, ha néha egy kis szórakozást is megenged magának. Moszkva után Londont tartják Európa legdrágább fővárosának, egy átlagos menüért 10 fontot, azaz 3600 forintot kérnek egy középkategóriás étteremben. Egy pint sört 4 fontért, közel 1500 forintért csapolnak a pubokban.

Egy Gábor nevű fiatalember alig több mint fél évet töltött Berlinben. A város valamivel olcsóbbnak számít Londonnál. A szállás díja alacsonyabb volt, 65 ezer forintnak megfelelő euróért bérelt egy szobát. Mivel egy gyárban kapott munkát 80 kilométerre Berlintől, rengeteget utazott, keveset keresett, így semmije sem maradt a hónap végére. Amikor elbocsátottak néhány vendégmunkást, úgy döntött, ő nem várja ki a végét, otthagyta az országot, hazatért.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szombati számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.