A kisbetétesek pénze biztonságban van

Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet felszámolása esetén is kifizetik a betéteseket.

SZN
2014. 07. 04. 21:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Gábor azután nyilatkozott, hogy az MNB visszavonta az orgoványi takarék engedélyét, a betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta az integrációs rendszerből az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet. Magyarországon 100 ezer euróig, azaz mintegy 31 millió forintig biztosítva vannak a betétek, egy takarékszövetkezet felszámolása esetén is hozzájutnak az ott elhelyezett pénzükhöz a betétesek – mondta az államtitkár. Kifejtette: a betétesek kifizetése, kártalanítása napokon belül, a normál, ilyenkor szokásos eljárás szerint zajlik majd le.

A takarékszövetkezeti szektor átvizsgálása még folyamatban van, az azonban már most látszik, hogy az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetéhez hasonló nagyságú és kezelhetetlen mértékű működési és gazdálkodási probléma egyetlen más szövetkezeti hitelintézet esetében sem áll fenn – közölte a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. az MTI-vel pénteken.

A közlemény szerint az orgoványi takaréknál a súlyos működési szabálytalanságokra azon átvizsgálásnál derült fény, amelyet a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. a tavaly nyáron elfogadott integrációs törvény előírásai szerint indított, és amelynek célja felmérni a szektor szereplőinek jelenlegi állapotát és kockázati tényezőit. Az MNB visszavonta az orgoványi takarék engedélyét, a betétesek biztonsága érdekében az SZHISZ kizárta az integrációs rendszerből az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet. „Tekintettel a válság mélységére, nagyságrendjére és összetettségére, nincs lehetőség egyszerű, segítő megoldások alkalmazására, ezért a Takarékbank igazgatósága megállapította, hogy a takarékszövetkezet válsághelyzetben van, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének Igazgatósága pedig július 4-én azonnali hatállyal kizárta az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet az Integrációs Szervezetből és döntéséről a jogszabályoknak megfelelően tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bankot” – áll a közleményben.

A vizsgálati jelentés megállapította, hogy a takarékszövetkezet működése nem felel meg sem a törvényi és felügyeleti előírásoknak, sem az integrációs, sem pedig a saját szabályzatainak. A felügyeleti adatszolgáltatása nem a tényeken alapul. A vizsgálat szerint a takarékszövetkezet működése súlyosan sérti az ügyfelek érdekeit, a betétesek megtakarításait, így a helyzet orvoslásához azonnali beavatkozás vált szükségessé – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.