A magyar gazdaság nagyot ugorhat az idén

Közel háromszázalékos lehet a gazdasági növekedés Magyarországon az EY szerint.

KG
2014. 07. 09. 19:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EY MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint a magyarországi fellendülés alapját egyebek mellett a fogyasztói bizalom erősödése, a kedvező monetáris politika és a csökkenő közüzemi díjak adhatják. Viszont a továbbra is visszafogott külföldi kereslet és a gyenge forint lassíthatja a magyar növekedést.

A könyvvizsgáló, adó-, tranzakciós és üzleti tanácsadó cég közleményében idézik Havas Istvánt, az EY vezérigazgatóját, aki úgy vélte: „az EY jelentéséből egyértelműen kiderül, hogy a válság éveit követően idén már egyértelmű növekedésre számíthatunk az eurózónában és az egész Európai Unióban”.

Az idei 2,9 százalékos GDP-növekedést követően a magyar gazdaság bővülése a következő években is tartósan 2 százalék körül alakul majd. Az élénkülés mértéke megfelel a régiós trendeknek, de lényegesen meghaladja a nyugat-európai országok növekedési ütemét – derül ki a gyorsjelentésből.

A Kopint-Tárki kutatói idén 3 százalék körüli gazdasági növekedésre számítanak.

 

A GKI Gazdaságkutató Zrt. korábban javította 2014-re vonatkozó növekedési előrejelzését, így a bruttó hazai termék 2,5 százalékos növekedésével számol, és a korábbinál lényegesen alacsonyabb, 0,5 százalékos inflációt vár.

 

Korábban javítottak hazánk gazdaságának növekedési előrejelzésein a londoni pénzügyi elemzők a közép-európai térség második félévi kilátásairól készített prognózisukban.

Az EY tanulmánya szerint lassú, de biztos fellendülés kezdődött el az eurózóna gazdaságában. Az idei 1,1 százalékos GDP-bővülést követően jövőre 1,5 százalékos, az azt követő hároméves időszakban pedig átlagosan 1,6 százalékos növekedéssel lehet számolni a valutaunióban.

A legnagyobb mértékű, 2,2 százalékos bővülést a kommunikációs szektorban lehet várni az idén. Ezt követi a feldolgozóipar 1,9 és az építőipar 1,8 százalékos felfutással. Ezzel párhuzamosan az export is folyamatosan bővül: idén 3,5 százalékkal, jövőre 3,8 százalékkal növekedhet a kivitel az eurózónában – olvasható a jelentésben.

Az EY előrejelzése szerint az export bővülése mellett a fogyasztás élénkülése is segíti a gazdasági növekedést 2014-ben az eurózónában. Még mindig súlyos probléma azonban, hogy továbbra is jelentős különbségek vannak az egyes tagállamok gazdasági teljesítménye között. A növekedést ráadásul a rendkívül alacsony infláció, illetve az esetleges defláció is visszafoghatja – derül ki a jelentésből.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.