Oroszország nem kér az ukrán szójából

A Roszszelhoznadzor megtiltja az Ukrajnából származó napraforgó, kukoricadara, szójabab és szójadara importját.

MD
2014. 07. 31. 20:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszej Alekszejenko, a felügyelet vezetőjének munkatársa közölte, az Ukrajnából származó növényekben az egészségre káros anyagokat találtak.

Irina Kugucsina, az agrárpiaci konjunktúra intézetének (IKAR) szakértője szerint a napraforgóra és szójafélékre kirótt importtilalomnak nem lesz számottevő hatása az orosz piacra, tekintettel az idei oroszországi rekordnagyságú szójatermésre. Másrészt a szójabehozatal nagy része Latin-Amerikából származik.

Az orosz szövetségi vámszolgálat (FTSZ) adatai szerint Ukrajna 2013 szeptembere és 2014 júniusa között 140 ezer tonna szójababot exportált Oroszországba. Ebben az időszakban Oroszország külföldről összesen mintegy 1,4 millió tonna szóját importált.

Szergej Dankvert, a Roszszelhoznadzor vezetője szerint a felügyelet importtilalmat vezethet be az Európai Unió országaiból származó növényekre is, tekintettel arra, hogy a szállítmányokban rendszeresen Oroszországban tiltott anyagokat találnak. Mindez az illetékes szerint arra utalhat, hogy az európai élelmiszer-biztonsági rendszer „nem működik”. A felügyelet jelenleg bizonyító anyagot gyűjt az európai szállítmányokban tapasztalható szabálytalanságokra, hogy felmérje az Oroszország számára fennálló kockázatokat. A közeljövőben konzultációkra kerül sor az Európai Bizottság és az EU egyes tagországainak növény-egészségügyi szolgálataival – közölte az orosz illetékes.

Ismert, Oroszország augusztus 1-jétől behozatali tilalmat rendelt el szinte valamennyi lengyel zöldségre és gyümölcsre is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.