Üzemátadás: Magyarországon ilyen még nem volt

Gumihulladékot hasznosító üzemet hozott létre a KGF Hungary Kft. a bátonyterenyei ipari parkban.

MD
2014. 07. 30. 20:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kokas Ferenc, a KGF Hungary Kft. ügyvezetője az üzem szerdai átadásán hangsúlyozta: Magyarország első, alacsony hőmérsékletű pirolizálással működő gumihulladék-újrahasznosító üzeme jött létre Bátonyterenyén.

A kétmilliárd forintos beruházás a Gazdasági Operatív Program (GOP) egymilliárd forintos támogatásával, emellett önerőből, bankhitelből, valamint az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogram keretéből valósult meg – tette hozzá.

Kokas Ferenc ismertette: a 12 ezer négyzetméteres üzemcsarnokban több évtized alatt fejlesztett kínai technológiával dolgoznak, az alacsony hőmérsékletű, zárt rendszerű hőbontási technológiát először alkalmazzák Európában. Az új üzemben 24 emberrel kezdik meg a munkát, a későbbiekben 30-ra szeretnék emelni a létszámot.

Évi hatezer tonna gumiabroncs-hulladékot dolgoznak fel, és hasznos, piacképes termékeket állítanak elő belőle – mondta az ügyvezető, hozzátéve: a végtermék hajómotorokban, dízelgenerátorokban felhasználható pirolízisolaj, a fekete műanyag termékek festékanyagául szolgáló pirolíziskorom, a gumiabroncsokban lévő acélszálból pedig fémipari alapanyag lesz.

A pirolitikus eljárásban 420-440 fokon nyerik ki a gumiból a hasznos részeket. Kokas Ferenc arra is reagált, hogy a köztudatban tévesen gondolják égetésnek a pirolízistechnológiát, az valójában hőbontás, mert a folyamat oxigénszegény környezetben, zárt térben zajlik.

Nagy-Majdon József (Fidesz–KDNP), Bátonyterenye polgármestere fontosnak nevezte a kis- és középvállalkozók támogatását, mert nem lehet arra számítani, hogy ebbe a térségbe több száz, több ezer embernek munkát adó beruházások települnek. Nagy-Majdon József arra is emlékeztetett, hogy azon a területen, ahol megépült a KGF Hungary üzemcsarnoka, pár évvel ezelőtt még nádas volt Bátonyterenyén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.