Elutasították az AXA kérelmét

A tárgyalás mintegy 11 órán keresztül zajlott.

WL
2014. 08. 27. 18:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíró utalva arra, hogy a tárgyalás mintegy 11 órán keresztül zajlott, elmondta: az idő előrehaladtára tekintettel írásbeli indoklásban fejti ki részletesen a döntést megalapozó érveket. Rövid szóbeli indoklásában ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy speciális eljárásban, speciális szabályok mellett kellett döntenie a bíróságnak.

Kiemelte, hogy az AXA Banknak a per keretében tárgyalt 11 darab ászf-je közül egyik sem felelt meg például az átláthatóság és felmondhatóság elvének, ugyanakkor elmondta: a bíróság egyetért a felperes AXA Bankkal abban, hogy a törvényben rögzített – és a szerződés tisztességességét megalapozó – hét alapelvnek „nagyon nehéz” megfelelni.

Az AXA jogi képviselője a tárgyalás kezdetén a bíró kérdésére kifejtette, hogy a szóban forgó ászf-ek mintegy 30 000 ügyféllel kötött szerződést érintenek.

A tárgyalás során a Fővárosi Törvényszék elutasította a pénzintézet azon indítványait is, amelyekben az Alkotmánybírósághoz, illetve az Európai Unió bíróságához fordulást kezdeményezett.

Pénteken elkezdődtek, a héten pedig folytatódtak a bankok által a magyar állam ellen indított devizahiteles perek. Szinte az összes korábbi ügyben szeptemberre halasztották az ítéleteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.