Esik a forint, de még nem lesz közbelépés

Jelentősen gyengült a forint árfolyama az elmúlt napokban a vezető devizákkal szemben.

BuL
2014. 08. 01. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen gyengült az elmúlt időszakban a forint árfolyama az euróval szemben, a múlt szerdai 307 forint alatti szintről mára 315 forint fölé is jutott az euró árfolyama. A gyengülés hátteréről elemzők a Napi.hu-n korábban említett okokat sorolták fel, s úgy vélték, egyelőre az nem ért el olyan szintet, hogy a jegybank lépne a forint árfolyamának védelmében.

A forintgyengülés okai a piaci szereplők szerint elsősorban nemzetköziek, ugyanakkor szerepet játszik benne egy-két speciális magyar tényező is.

Az elemzők ugyanakkor nem számítanak a továbbiakban drasztikusabb forintleértékelődésre. Árokszállási Zoltán, az Erste Group AG bécsi szakértője szerint a fundamentális tényezők, a folyó fizetési mérleg, a külkereskedelmi mérleg pozitívuma egyaránt azt jelzik, hogy nincs indok a drasztikus forintleértékelődésre. Ez a helyzet most nem olyan, mint a 2008–2009-es, drasztikus pozícióleépítésekre nem számít a piacon. Véleménye szerint egy a jelenlegi ütemben folytatódó leértékelődés még nem késztetné a jegybankot arra, hogy beavatkozzon a piaci folyamatokban. Ha azonban a most tapasztaltnál nagyobb ütemben indulna meg az árfolyam esése, akkor várhatóak lennének bizonyos lépések a jegybank részéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.