Kétfelé szakadt Magyarország

Egyre nő a különbség Magyarország fejlődő és leszakadó térségei között – derült ki egy hazai járások helyzetével foglalkozó friss tanulmányból.

Horváth Attila
2014. 08. 18. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar járásokat rendezte fejlettségi sorrendbe a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének legfrissebb kutatása. Az elemzés azt mutatja, hogy Magyarország két részre szakadt, a fejlett és fejletlen régiók között pedig egyre nagyobb a különbség. Az összesítés arra fókuszál, hogy megmutassa a legjobb és a leghátrányosabb helyzetű járásokat. A főváros és környéke, valamint az északnyugati régió adja azt a területet, amely az Európai Unióhoz egyre jobban kötődik, gazdaságilag és társadalmilag fejlődik, az ország többi része messzebb áll az európai átlagtól.

– Amennyiben az ezredfordulót követő időszakot vizsgáljuk, megállapítható, hogy Magyarországon növekedtek a fejlettségi különbségek. Azokban a térségekben mutatkozott az átlagosnál gyorsabb gazdasági gyarapodás, amelyeket az ezredforduló idején is kedvező gazdasági helyzet jellemzett. Ebbe a csoportba sorolható Budapest és a fővárosi agglomeráció többi járása, valamint az Észak-Dunántúl központi térségei, mindenekelőtt a győri járás – mondta lapunknak Nyeste András geográfus, a kutatás egyik készítője.

További részletek a Magyar Nemzet hétfői számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.