Korai a pánik, még nem tudjuk, mi lesz a hatása

Magasabb béreket és szabad munkahelyeket hozhat az anyaországban, de sok függ attól, hányan térnek haza.

VZ
2014. 08. 19. 15:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanulmány szerint a kivándorlás két csatornán – az átlagos termelékenységen és a munkapiaci feszesség megváltoztatásán – keresztül befolyásolja az inflációs nyomást, a piaci árak és a bérszint alakulását.

A külföldre ingázó foglalkoztatottak számának növekedésével több munkalehetőség áll nyitva, ugyanakkor az aktív népesség létszáma mérséklődik, ami az átlagos termelékenységet csökkenti. Ha a termelékenyebb munkavállalók mennek külföldre, szintén csökken a termelékenység, ha kevésbé termelékenyek, akkor nő, így nem egyértelmű a hatás a tanulmány szerint.

A bérek esetében szintén nyitott kérdés a változás iránya: hosszú távon a bérek nagyjából a termelékenység növekedési ütemével bővülnek, azonban a kivándorlás hatására kevesebben versenyeznek egy adott állásért, a munkapiac feszesebbé válhat, tehát a vállalatoknak magasabb béreket kell ígérniük a megfelelő munkaerő felvételéhez, illetve megtartásához – derül ki a jelentésből.

Amennyiben viszont a termelékenységnövekedést meghaladó mértékben nőnek a bérek, az előállítás költsége is nő, tehát a fogyasztói árak is emelkedni fognak, növekszik a kínálati inflációs nyomás. A tanulmány kiemeli, hogy a kivándorlás bérekre gyakorolt hatása Magyarországon nagyon összetett, nehezen számszerűsíthető: függ a visszaáramlás mértékétől, az ingázók szakképzettségétől, potenciális tapasztalatától, illetve attól, hogy a külföldre vándorlás milyen ágazatokat érint a következő években.

A válság kezdete után a kivándorlást ösztönző ciklikus okok erősödtek, a munkanélküliségi ráta emelkedett, az állástalálási lehetőségek egyre csökkentek Magyarországon. Ugyan a húzó országokban, mint Németország és Nagy-Britannia, is gyengültek a munkapiaci viszonyok, mégis, az oda irányuló vándorlás évek óta dinamikusan növekszik.

Az elemzés felhívja a figyelmet, hogy az átmenetileg külföldön dolgozók egy része ezen ciklikus okok miatt dönthetett az elvándorlás mellett, így a hazai munkakereslet növekedésével hazatérhetnek.

A tanulmány idézi a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által készített munkaerő-felmérést, amely szerint 2013-ban a külföldi telephelyen foglalkoztatottak száma 100 ezer körüli volt, amely eléri a 3,94 millió foglalkoztatott 2,5 százalékát.

A KSH felmérésében szereplő ingázók a hazai aktív populációhoz képest átlagosan 3-4 évvel fiatalabbak, nagyobb arányban középfokú végzettséggel rendelkeznek és 7 évvel kevesebb potenciális tapasztalattal rendelkeznek. A külföldre ingázók között jóval kisebb a nők aránya, mint a hazai aktív népességen belül, de a válság kezdete óta a női kivándorlók száma is nőtt.

Korábban több mint egymillió, Londonba vándorolt magyarról szóló bombahír terjedt el futótűzként a magyar sajtóban, azonban hamarosan kiderült, hogy kacsáról van szó, amelyet egy békéscsabai honlap egy nem létező intézetre hivatkozva közölt. Álhírekkel uszítanak – olvassa el a Magyar Nemzet kapcsolódó vezércikkét!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.