Mehet a magyar szalámi is az USA-ba

Bővült az Amerikai Egyesült Államokba exportálható hústermékek listája.

BLM
2014. 08. 26. 20:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint friss és fagyasztott húst, valamint nem hőkezelt hústermékeket is szállíthatnak már ezentúl a magyar termelők. A termékpaletta-bővítést az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium Élelmiszer-biztonsági Ellenőrzési Szolgálata (USDA FSIS) a magyarországi helyszíni ellenőrzést követően véglegesítette. A szállítási engedély természetesen a korábban már jóváhagyott termékekre – teljesen hőkezelt, valamint hosszan érlelt sertéshústermékek – továbbra is vonatkozik.

A mostani döntés az exporttermékekre vonatkozó eljárásrendben is könnyítést jelent, ugyanis az USDA augusztus 22-én elfogadta az újonnan jóváhagyott termékekre vonatkozó exportbizonyítvány-mintákat. Így vált lehetővé a teljesen hőkezelt, valamint hosszan érlelt sertéshústermékek mellett a magyar előállítók számára a friss és fagyasztott hús és nem hőkezelt hústermékek kivitele is az Egyesült Államokba.

A Földművelésügyi Minisztérium az Egyesült Államokba irányuló élősertés-szállítások mielőbbi elindítása érdekében további egyeztetéseket folytat az amerikai hatósággal – tartalmazza a tájékoztatás.

Gombos Zoltán, az FM Élelmiszerlánc-felügyeleti főosztály vezetője az MTI érdeklődésére közölte: a nem hőkezelt termékek körébe tartoznak például a különböző – tipikusan – érlelésen átesett termékek, kolbász- és szalámifélék. A teljesen hőkezelt termékre példa a dobozos sonka, a hosszan érlelt húskészítmény pedig például a hosszan érlelt, pácolt nyers paraszt sonka, de ilyen a téliszalámi is.

Az eljárások lényege, hogy a hőkezelés a pácolás, a füstölés csökkenti a különböző kórokozók jelenlétét, és ezek az eljárások növelik a termékek eltarthatóságának időtartamát. Emellett az, hogy magyar nyers termékek is bevihetők az Egyesült Államokba, az amerikai élelmiszer-biztonságért felelős hatóság elismeri: a magyar élelmiszerlánc-biztonság olyan fokú, hogy akár nyers húsok exportjára is lehetőség van Magyarországról. Így gyakorlatilag megszűntek azok a korlátozások, amelyeket a szlovákiai sertéspestis miatt léptettek életbe még korábban.

Az élősertés-kivitel engedélyezése pedig a tenyészállatexport elindítását tenné lehetővé Magyarországról az Egyesült Államokba. A kivihető magyar hústermékek körének bővülése az eddiginél lényegesen több magyar cég számára jelenthet új piaci lehetőséget – tájékoztatta az MTI-t az FM főosztályvezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.