Mehet a magyar szalámi is az USA-ba

Bővült az Amerikai Egyesült Államokba exportálható hústermékek listája.

BLM
2014. 08. 26. 20:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint friss és fagyasztott húst, valamint nem hőkezelt hústermékeket is szállíthatnak már ezentúl a magyar termelők. A termékpaletta-bővítést az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium Élelmiszer-biztonsági Ellenőrzési Szolgálata (USDA FSIS) a magyarországi helyszíni ellenőrzést követően véglegesítette. A szállítási engedély természetesen a korábban már jóváhagyott termékekre – teljesen hőkezelt, valamint hosszan érlelt sertéshústermékek – továbbra is vonatkozik.

A mostani döntés az exporttermékekre vonatkozó eljárásrendben is könnyítést jelent, ugyanis az USDA augusztus 22-én elfogadta az újonnan jóváhagyott termékekre vonatkozó exportbizonyítvány-mintákat. Így vált lehetővé a teljesen hőkezelt, valamint hosszan érlelt sertéshústermékek mellett a magyar előállítók számára a friss és fagyasztott hús és nem hőkezelt hústermékek kivitele is az Egyesült Államokba.

A Földművelésügyi Minisztérium az Egyesült Államokba irányuló élősertés-szállítások mielőbbi elindítása érdekében további egyeztetéseket folytat az amerikai hatósággal – tartalmazza a tájékoztatás.

Gombos Zoltán, az FM Élelmiszerlánc-felügyeleti főosztály vezetője az MTI érdeklődésére közölte: a nem hőkezelt termékek körébe tartoznak például a különböző – tipikusan – érlelésen átesett termékek, kolbász- és szalámifélék. A teljesen hőkezelt termékre példa a dobozos sonka, a hosszan érlelt húskészítmény pedig például a hosszan érlelt, pácolt nyers paraszt sonka, de ilyen a téliszalámi is.

Az eljárások lényege, hogy a hőkezelés a pácolás, a füstölés csökkenti a különböző kórokozók jelenlétét, és ezek az eljárások növelik a termékek eltarthatóságának időtartamát. Emellett az, hogy magyar nyers termékek is bevihetők az Egyesült Államokba, az amerikai élelmiszer-biztonságért felelős hatóság elismeri: a magyar élelmiszerlánc-biztonság olyan fokú, hogy akár nyers húsok exportjára is lehetőség van Magyarországról. Így gyakorlatilag megszűntek azok a korlátozások, amelyeket a szlovákiai sertéspestis miatt léptettek életbe még korábban.

Az élősertés-kivitel engedélyezése pedig a tenyészállatexport elindítását tenné lehetővé Magyarországról az Egyesült Államokba. A kivihető magyar hústermékek körének bővülése az eddiginél lényegesen több magyar cég számára jelenthet új piaci lehetőséget – tájékoztatta az MTI-t az FM főosztályvezetője.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.