időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Varga több variációt is lát a devizahiteles-mentésre

GB
2014.08.30. 12:38

A nemzetgazdasági miniszter úgy látja, vagy a törlesztőrészlet, vagy a hátralévő futamidő, vagy pedig a hitel összegének csökkenésére van kilátás.

A tárcavezető egy más témában tartott szombati, budapesti rendezvény után újságíróknak kifejtette: ősszel születik meg az az elszámolási kerettörvény, amely alapján tisztességesen ki kell számolni, mivel tartoznak a bankok az ügyfeleiknek. Varga Mihály fontosnak tartja tisztázni, hogyan térítik meg ezt az összeget. Mint mondta, több variáció is van: csökkenthető a törlesztőrészlet, a még hátralevő futamidő, és lehet a hitelösszeget is csökkenteni.

Azt megerősítette – ahogyan arról Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető is beszélt a héten –, hogy becsléseik szerint akár átlagosan 20-25 százalékkal mérséklődhetnek majd az ügyfelek törlesztőrészletei, de lesz olyan is hiteltípustól függően, akinél ennél nagyobb mértékű lesz a csökkenés. Hozzátette, hogy az elszámolási törvény javaslatát várhatóan már szeptemberben tárgyalhatja a parlament.

Múlt pénteken tárgyalta a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma az első olyan devizahitelpert, amelyet hitelintézet indított a magyar állam ellen a szerződések egyoldalú módosításának tisztességtelenségét vélelmező törvénnyel kapcsolatban. A határidő lejártáig összesen 79 hitelintézet nyújtott be keresetet. A Fővárosi Törvényszék a héten szinte minden állammal szembeni bankperben szeptemberre halasztotta döntését.

A nemzetgazdasági minisztert a forint árfolyamának alakulásáról is kérdezték, amelyről azt mondta: jól látható, hogy az ukrán–orosz konfliktus éleződésével minden térségbeli országnak jelentősen gyengült a pénze, így volt ez Lengyelországban és Csehországban is. Varga Mihály bízik abban, hogy olyan válságkezelési megoldás születik, amely nem hat jelentősen a magyar gazdaságra, így a forint árfolyamára sem.

Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Nemzeti Bank visszavonta az Alba Takarékszövetkezet működési engedélyét, emlékeztetett: a takarékszövetkezeti rendszerben már korábban is voltak „ilyen sebezhető és gyenge pontok”. Megemlítette az orgoványi és a soltvadkerti takarék esetét, jelezve ugyanakkor, hogy azok ügyfelei is a pénzükhöz juthattak, és „ugyanez fog történni majd az Alba Takarékszövetkezet esetében is”. Az ügyfeleket semmilyen kár nem érheti, az Országos Betétbiztosítási Alapon keresztül a betéteikre garancia van – hangsúlyozta a tárcavezető.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.