EKB: mindent meg kell tenni a növekedés élénkítéséért

A döntéshozóknak minden lehetséges eszközt be kell vetniük, hogy támogassák az euróövezet gazdaságát.

BLM
2014. 09. 10. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benoit Coeure szerint olyan méretű veszély fenyegeti az eurózónás gazdasági növekedést, hogy mindent be kell vetni, élénkíteni kell a keresleti és a kínálati oldalon is. Coeure szerint a fiskális politika is segítheti a gazdaságot azokban az országokban, ahol még van mozgástere, de a strukturális reformok számítanak a legjobban.

Az EKB saját maga is kiveszi a részét a gazdasági élénkítésből. Előző héten újra csökkentette alapkamatát, amely most már 0,05 százalékon áll, szeptemberben és decemberben pedig 4 éves lejáratú hiteleket nyújt bankoknak, hogy azok élénkíthessék a vállalati hitelezésüket.

Az EKB a múlt héten bejelentette, hogy eszközfedezetű értékpapírok vásárlásába kezd, de nem akar teljes mennyiségi enyhítési (QE) programba fogni. Benoit Coeure szerint szeretnék, ha elég likviditás lenne a bankszektorban, de ezt úgy akarják elérni, hogy ez a reálgazdaságnak is hasznára váljon.

Az EKB igazgatósági tagja szerint feltételekhez kötött, célzott segítséget adnak a hitelezés beindításához, ezért nem „mennyiségi”, hanem „minőségi enyhítésként” írná le az EKB programját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.