Felvásárolják a magyar almát

Az almatermelő gazdák megsegítése érdekében almafelvásárlásba kezd a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.

BLM
2014. 09. 27. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közlése szerint az állami tulajdonú társaság kilónként 35 forintért vásárolja meg az étkezési almát a gazdáktól, az ipari almáért pedig kilónként 20 forintot fizetnek. Az így megvásárolt magyar almát elsősorban a közétkeztetésben kívánják felhasználni – fűzte hozzá. Jelezte: a Földművelésügyi Minisztérium hétfőn tájékoztat a további részletekről.

A kormány folyamatosan nyomon követi az idei rekordtermés és az orosz embargó miatt kialakult helyzetet a magyar almapiacon és minden lehetséges módon segíti a gazdákat – hangsúlyozza a kormányszóvivő a közleményben.

A Vidékfejlesztési Minisztérium korábban közölt adatai szerint az alma a magyar gyümölcstermesztés egyik legfontosabb ágazata, 2014-ben mintegy 27 600 hektáron 7500 termelő foglalkozik almatermesztéssel. Az idén mintegy 780-800 ezer tonna rekordtermésre számítottak, ami 150-200 ezer tonnával több az átlagosnál.

Ezt tetézi, hogy például Lengyelországban az orosz embargó miatt körülbelül 500 ezer tonna maradt a hűtőházakban. Ráadásul, mint azt Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos a Magyar Nemzetnek elmondta, idén tudtuk volna az első igazán komoly mennyiségű almát kiszállítani az orosz piacra.

Magyarországon hiába van 500 ezer tonna feldolgozására alkalmas feldolgozókapacitás és elvileg 250 ezer tonnás étkezési alma tárolására alkalmas hűtőkapacitás, az európai és belföldi rekordtermés miatt értékesítési problémák jelentkeztek.

A Földművelésügyi Minisztérium korábban közölte, hogy az Európai Unió által biztosított eszközök pillanatnyilag alkalmatlanok a magyar termelők problémáinak kezelésére, így a kormány nem vár Brüsszelre, hanem kiemelt és súlyának megfelelő figyelmet fordít a magyar almatermelés és almatermelők nehézségeinek megoldására.

Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján arra biztatta az önkormányzatokat, hogy minél több helyen rendezzenek helyi vásárokat, biztosítsanak lehetőséget az ottani termelőknek az értékesítésre. Emlékeztetett arra, hogy az idei rekordtermés nehezen értékesíthető, és szerinte ha mindenki egy ládával több almát enne, azzal segítene a magyar termelőknek, a vidéknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.