GDP-bővülés: 2006 óta nem volt ilyen

Akár 3,3 százalékos is lehet a növekedés az idén az elemzői vélemények szerint.

NT
2014. 09. 25. 17:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Havas István, az EY vezérigazgatója a cég közleményében kifejtette: már a cég előző két negyedéves előrejelzése is rámutatott, hogy idén nagyon dinamikusan növekszik a magyar gazdaság. Legfrissebb prognózisukban a nyári 2,9 százalékos növekedési kilátást 3,3 százalékra módosították, amely 2006 óta az eddigi legjobb teljesítménynek számít.

A felfutás alapját egyebek mellett a kedvező monetáris politika, a pozitív világgazdasági kilátások és a bővülő lakossági fogyasztás adja. A kockázatok között a gyenge forintot, a kormányzati fiskális szigorítások kilátásba helyezését, valamint a világpolitikai tényezők gazdaságra gyakorolt hatásait említi az előrejelzés.

A jelentés rámutat arra, hogy a magyar gazdaság teljesítménye a következő két évben is az átlagosnál jobb lesz, a gazdasági növekedés azonban az idei rekordévhez képest alacsonyabb mértékű, 2,2 százalékos lehet.

Az eurózónában a korábbinál lassabb GDP-bővülésre lehet számítani az EY előrejelzése szerint, 2014-ben 0,9 százalék, jövőre azonban már 1,5, 2016-ban pedig 1,7 százalékos bővüléssel számol a jelentés. A növekedés alapját a beruházások felfutása, a külső kereslet bővülése és a gyenge euró kínálta versenyelőny adhatja.

Pozitív fordulat, hogy a munkanélküliek arányának növekedése megállt az eurózónában. Az álláskeresők száma azonban csak lassan fog csökkenni a következő években, arányuk 2016 végére is csak 10,6 százalékra mérséklődhet. Szintén bizalomra ad okot, hogy visszafogottan, de folyamatosan bővül a lakossági fogyasztás: idén 0,8 százalék, 2015-ben 1 százalék, 2016-ban 1,4 százalék lehet a növekedés mértéke – mutat rá a jelentés.

A legnagyobb mértékű, 1,4 százalékos bővülésre a kommunikációs szektorban lehet számítani idén. Ezt követi az építőipar 1,1 százalékos, majd a feldolgozóipar és a pénzügyi szektor 1-1 százalékos felfutással. A negyedévente közzétett EY Eurózóna-előrejelzés az Oxford Economics-szal együttműködésben készült, az Európai Központi Bank modelljein alapuló jelentés.

A Központi Statisztikai Hivatal szeptember elején közölte, hogy a bruttó hazai össztermék 3,9 százalékkal nőtt a második negyedévben, az előző negyedévhez képest pedig 0,8 százalékos volt a gazdaság növekedése a szezonálisan kiigazított adatok szerint. A második becslés megegyezik az augusztus 14-én közölt első becslés eredményével, amely szerint nyolcéves rekordot döntött a magyar GDP.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.