Mattot adtak a zsebszerződőknek

Az év végéig ki fogják szűrni a haszonélvezeti jogosultsággal ügyeskedőket.

Dénes Zoltán
2014. 09. 05. 3:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszűnik év végéig a külföldi spekulánsok által korábban leggyakrabban használt jogi kiskapu. Mivel törvényeink korábban sem engedték a külhoniak földszerzését, a magyar földtulajdonos mint eladó általában egy olyan szerződést kötött a külhoni vevővel, amely alapján az utóbbi nevére vagy az általa alapított cég javára haszonélvezeti jogot jegyeztettek be a tulajdoni lapra. Ezzel lényegében át is adták az érintett területeket a külföldieknek, akik csak arra vártak, hogy lejárjon a 2014. májusi határidő, s hazánk megnyissa földpiacát az uniós polgárok előtt. Új földforgalmi törvényünk azonban – követve a nyugat-európai példákat – szigorúbb lett az általuk vártnál, s csak a helyben lakó, földművesként regisztrált termelőknek ad lehetőséget termőföldvásárlásra. Sőt, a jogszabály értelmében idén május 1-jétől megszűnnek a nem közeli hozzátartozók között szerződéssel alapított haszonélvezeti jogosultságok is.

A földhivataloknál azonban a változás átvezetése nem mehetett automatikusan. Ingatlan-nyilvántartási eljárás ugyanis csak kérelemre vagy megkeresésre kezdődhet, még akkor is, ha a változások jogszabályon alapulnak. Ezért – tájékoztatott megkeresésünkre a Földművelésügyi Minisztérium – szükség volt olyan szabályozásra, illetve egy kivételes eljárás megalkotására, amely lehetővé teszi e bejegyzések törlését. Ezek az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvényt módosító rendelkezések 2014. július 11-én léptek hatályba. A speciális eljárás részeként a földhivataloknak október végéig kell felszólítaniuk a haszonélvezeti joggal rendelkezőket arra, hogy igazolják: közvetlen hozzátartozói az érintett termőföld tulajdonosainak. Az állítás valóságtartalmát a földhivatalok az anyakönyvvezető megkeresésével ellenőrzik. A nyilatkozatokra azért van szükség, mert a földhivatalok nem állapíthatják meg a közeli hozzátartozói viszony meglétét.

Az érintetteknek a földművelésügyi miniszter által rendszeresített formanyomtatványon kell nyilatkozniuk a felszólítás kézhezvételétől számított 15 napon belül. Ha valaki kicsúszik a határidőből, 2014. december 31-ig pótolhatja mulasztását, ha igazolja, hogy családtagként tartaná fenn haszonélvezeti jogosultságát. Ezt követően a földhivatal dönt a törlésről. A jogi személyek, vagyis cégek javára bejegyzett haszonélvezeti jogokat a földhivatal 2014. december 31-ig külön jognyilatkozat nélkül törli, hiszen esetükben közeli hozzátartozói jogviszonyról nem beszélhetünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.