Budapestről fogja szervezni térségi működését a Bank of China

„Ez komoly elismerés a magyar pénzügyi befektetői környezetnek.”

TK
2014. 10. 27. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A mai megállapodás azt jelenti, hogy a világ kilencedik legerősebb bankja, amely 1997-ben vetette meg a lábát régiónkban, még pontosabban hazánkban, Magyarországról fogja szervezni térségi működését. Ez komoly elismerés a magyar pénzügyi befektetői környezetnek” – állapította meg a tárcavezető.

Tien Kuo-li, a BoC elnöke a miniszterrel folytatott megbeszélésen azt is hangsúlyozta, hogy a bank fontos – és egyre fontosabb – szerepet kíván szánni a kínai nemzeti valutának, vagyis a jüan nemzetközi használatának növelésére törekszenek. A jüan immár a második legnagyobb kereskedelemfinanszírozó pénzeszközzé vált a világkereskedelemben – erősítette meg az elnök.

Szijjártó Péter külön is kiemelte, hogy a BoC folyamatosan együttműködik a magyar Eximbankkal, s eddig összesen 70 millió euró közös hitellel támogatta a Wanhua Borsodchem beruházásait. Legújabban a Wanhua által benyújtott 40 millió eurós exportcélú beruházási hitel folyósítása van napirenden az Eximbank és a BoC segítségével. A miniszter úgy fogalmazott, a BoC és az Eximbank együttműködik több más beruházás finanszírozásában Magyarországon, s megemlítette a Huawei egyik újabb projektjét is.

Szijjártó Péter a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottságot is felkereste, amelynek vezetőivel a Budapest–Belgrád vasútvonal korszerűsítéséről tárgyalt. Emlékeztetett: „a közelmúltban aláírtuk a háromoldalú, kínai–szerb–magyar munkacsoport ülésén azt a jegyzőkönyvet, amelynek értelmében a kínai kormány jelenleg készíti azt az úgynevezett első megvalósíthatósági együttműködési tanulmányt, amely a kivitelezési és pénzügyi finanszírozási feltételeket tartalmazza”.

Az is elhangzott – mondta a miniszter –, hogy a Kína és a 16 közép- és kelet-európai ország idén Belgrádban megrendezendő csúcsértekezletére újabb megállapodást készítenek elő, amely magyar–kínai–szerb kormányközi megállapodásként újabb fázisába juttatja a vasúti projekt előkészítését.

A kérdésre, hogy vajon Magyarországnak vannak-e feltételei a vasúti projekt megvalósításával kapcsolatban, a miniszter közölte: „van egy aláírt megállapodásuk arról, hogy egy olyan kétvágányú vasútvonal megépítéséből vállalunk részt, amelyen 160 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek a vonatok. A mi álláspontunk szerint ehhez egy, a piacinál kedvezőbb feltételekkel rendelkező hitelkonstrukcióra van szükség. Ez az együttműködésnek egy nagyon fontos feltétele” – tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter hétfőn népes közönség előtt előadást tartott a Kínai Társadalomtudományi Akadémián, ahol az Európai Unió előtt álló kihívásokról és arról beszélt, hogy véleménye szerint mire van szüksége Európának ahhoz, hogy erős maradhasson. Úgy fogalmazott, „Európának vissza kell adnia a munka és a család megbecsülését”, vissza kell térnie a felelősségteljes és fegyelmezett költségvetési politikához, és meg kell állítani az államadósságok növekedését. A miniszter szerint Európa akkor lehet erős, ha fel tudja építeni a szoros partneri együttműködést a világ gyorsan fejlődő régióival, ami feltételezi az Európa és Kína közötti kapcsolatrendszer szorosabbá válását is. Európa sikerének feltétele, folytatta előadásában Szijjártó Péter, ha az egyoldalú energiafüggőségét tudja csökkenteni.

Hozzátette, ebből a szempontból a közép-európai Észak-Dél irányú gázvezetékrendszer létrehozása „kritikus fontosságú”. Mint mondta, arra van szükség, hogy az EU sorolja prioritásai közé a cseppfolyósított földgázt visszagázosító terminálok építését. Ehhez kapcsolódóan megjegyezte, a Déli Áramlat megépítése Magyarország álláspontja szerint útvonal-diverzifikációt jelent, s végső soron növeli Európa energiaellátásának biztonságát. A tárcavezető előadásában azt is hangsúlyozta, az unió akkor lehet erős, ha erős nemzetállamok, erős tagok alkotják.

Szijjártó Péter a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben megnyitotta a Kodály-szakkönyvtárat, amely a kulturális együttműködés újabb lépcsője, s mint ilyen a két ország közötti kapcsolatokat segíti. A szakkönyvtár elsősorban a magyar zenei oktatás módszereihez nyújt hasznos irodalmat.

Szijjártó Péter az MTI tudósítójának azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon politikai pártok és a média számon kérték távolmaradását az Országgyűlés külügyi bizottságának hétfői meghallgatásáról, azt mondta: „egy előre egyeztetett időpontban, a kínai külügyminiszter meghívására jöttem Kínába, hogy tárgyaljunk”. Hozzátette: „a múlt héten jeleztem a bizottság elnökének, hogy hétfőn és kedden Pekingben leszek, s a szerdai napon szívesen a rendelkezésükre állok, de a külügyi bizottság válasza az volt, hogy akkor inkább hétfőn egy államtitkár képviseljen. És ez meg is történt” – fogalmazott a tárcavezető Pekingben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden folytatja hivatalos programját Pekingben, ahol találkozik vendéglátójával, Vang Ji külügyminiszterrel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.