Jelentős többletet halmozott fel hazánk

A folyó fizetési mérleg négy negyedéves többlete 2014 második negyedévében 4,4 milliárd euró közelében stabilizálódott.

MNO
2014. 10. 01. 5:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank honlapján kedden közzétett, a kiadványt ismertető közlemény szerint a folyó fizetési mérleg négy negyedéves többlete 2014 második negyedévében 4,4 milliárd euró közelében stabilizálódott, és emellett a tőkemérleg négy negyedéves egyenlege is jelentős mértékű volt, közel 3,5 milliárd eurót tett ki.

A reálgazdasági tranzakciók oldaláról vizsgálva a gazdaság jelentős finanszírozási képességében a külkereskedelmi egyenleg historikusan magas többlete, valamint az EU-tól származó transzferek számottevő felhasználásának köszönhetően magas transzferegyenleg volt meghatározó. Az EU-transzferek négy negyedéves felhasználása a második negyedév végén továbbra is meghaladta az 5 milliárd eurót.

A jövedelemegyenleg hiánya a második negyedévvel zárult egy évben a GDP 4,1 százalékát tette ki, ami már jelentősen elmarad a válság előtt jellemző, a GDP 7 százalékát kitevő szinttől. A jövedelemegyenleg hiányának mérséklődése a közlemény szerint hozzájárulhat a magyar gazdaság külső adósságának és sérülékenységének további csökkenéséhez.

A finanszírozási adatok is magas külső egyensúlyi többletet mutatnak. Ugyanakkor 2014 második negyedévében megváltozott a külföldi források alakulásának szerkezete: részben a jellemzően a második negyedévben kifizetett osztalékok, részben pedig állami felvásárlások miatt csökkent a külföldiek közvetlen tőkebefektetése, és ezzel párhuzamosan a gazdaság adósságjellegű forrásai kismértékben emelkedtek. Az adósság típusú forrásbeáramlás döntően a külföldiek állampapír-vásárlásához kötődött, miközben a vállalatok és a bankrendszer tovább mérsékelték külső adósságukat. Az MNB közleménye megjegyzi, hogy az előzetes július havi adatok újra a külső adósság csökkenését jelzik.

A nettó külső adósság a 2011 közepe óta tartó folyamatos mérséklődést követően 2014 második negyedévében kismértékben emelkedett, döntően a forint gyengülése és a forint állampapírok hozamának csökkenése miatt. A bruttó külső adósság azonban – egy korábban előfinanszírozott devizakötvény lejárata miatt – nem változott érdemben, továbbra is a GDP 93 százaléka körül alakul. Az ország külső sérülékenysége szempontjából kiemelten fontos rövid bruttó külső adósság közel 2 milliárd euróval, 26,5 milliárd euróra süllyedt.

A külső egyensúlyt a szektorok megtakarításai szempontjából elemezve a közlemény megállapítja, hogy a vállalatok finanszírozási képessége – az EU-transzferek és a Növekedési hitelprogram által is támogatott beruházásnövekedés mellett – mérséklődött. Eközben a lakosság a bővülő foglalkoztatás és emelkedő reálbérek miatti jövedelemnövekedés, illetve az óvatossági megtakarítás hatására továbbra is igen magas finanszírozási képességgel rendelkezik. A lakossági megtakarításokról rendelkezésre álló második negyedéves információk azt mutatják, hogy tovább erősödött az államháztartás belföldi finanszírozása, ami hosszabb távon elősegítheti a külső adósságráták csökkenését.

Az MNB kiemelt témaként vizsgálta a Magyarországon működő külföldi vállalatok profitját is. A jelentés szerint a fizetési mérleg azt mutatja, hogy a külföldi vállalatok osztalékfizetése a válság után visszaeső profit mellett sem csökkent nagyobb mértékben, vélhetően a beruházások visszafogása miatt. Megjegyzik, hogy a Magyarországon működő külföldi tulajdonú vállalatok által kifizetett profit a befektetett tőke arányában magasnak számít az Európai Unióban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.