Kisebb inflációt várnak az elemzők, mint korábban

Csökkentették az idei és a jövő évi magyarországi inflációra szóló előrejelzésüket londoni pénzügyi elemzők.

MD
2014. 10. 10. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KSH bejelentése szerint a múlt hónapban 0,5 százalékkal csökkent a tizenkét havi összevetésben számolt fogyasztói árindex. A londoni elemzői közösség előzőleg zéró és mínusz 0,3 százalék közötti előrejelzéseket adott a szeptemberi éves inflációra.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a pénteki adatismertetés után közölték: az idei év végére szóló inflációs prognózisukat az eddigi 1 százalékról 0,4 százalékra csökkentik, és 2015 egészében 1,8 százalékos átlagos inflációt várnak az eddig valószínűsített 2,4 százalék helyett. A jövő év végi tizenkét havi inflációra szóló becslését a ház 2,8 százalékról 2,6 százalékra módosította.

A JP Morgan londoni elemzői az idei év egészére enyhe deflációt várnak: felülvizsgált előrejelzésük szerint az átlagos infláció 2014-ben mínusz 0,1 százalék lesz. A cég szakértői eddig 0,1 százalékos átlagos inflációval számoltak 2014-re.

Rövid távú új előrejelzésük szerint a defláció várhatóan kitart novemberig. A ház korábban azt valószínűsítette, hogy egy negatív inflációs adat lesz szeptemberben és az infláció már októberben visszaemelkedik a pozitív tartományba.

A JP Morgan elemzői a jelentős felülvizsgálatot egyebek mellett azzal indokolták, hogy számításaik szerint az olaj világpiaci ára forintértéken számolva 5,2 százalékkal csökkent október eddigi szakaszában, a mezőgazdasági terményárak június óta mért 11 százalékos esésének egy része pedig még meg sem jelent a fogyasztói árindexben.

A ház londoni szakértői közölték: jelentősen lefelé módosított inflációs előrejelzésük alapján úgy gondolják, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) valószínűleg egészen 2015 végéig változatlanul hagyhatja 2,10 százalékos mélységi rekordon lévő alapkamatát. A JP Morgan korábban 0,30 százalékpontos MNB-kamatemelést jósolt 2015 negyedik negyedévére.

A cég elemzői azt sem tartják kizártnak, hogy ha új inflációs prognózisuk helytállónak bizonyul, akkor az MNB „kísértést érezhet” akár az enyhítési ciklus felújítására is. Mindazonáltal nem ez a JP Morgan alapeseti forgatókönyve, tekintettel arra, hogy a magyar gazdaságban élénkül a hazai kereslet és szűkül a negatív kibocsátási rés, ami azt jelenti, hogy a reálgazdaságban érvényesülő dezinflációs hatások idővel várhatóan enyhülnek.

Ha azonban az élénkülési folyamat lefulladna, akkor elképzelhető további jegybanki kamatcsökkentés Magyarországon – hangsúlyozták a JP Morgan londoni elemzői.

A 2015 egészében fennmaradó jelenlegi MNB-alapkamat lehetőségét más nagy londoni házak sem zárják ki. A Bank of America–Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) elemzői közölték, hogy alapeseti előrejelzésük 0,90 százalékpontos MNB-kamatemelést – vagyis 3,00 százalékig emelkedő jegybanki alapkamatot – valószínűsít 2015 végére, ám ha az infláció jelentősen tovább csökkenne, a cég szerint az lehetővé tehetné a magyar jegybank számára a kamatemelések halasztását 2016-ra.

A szeptemberről szóló pénteki inflációs adatismertetés után a 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház szakértői is úgy vélekedtek, hogy a számok alátámasztják az MNB monetáris tanácsának hosszas kamattartásra berendezkedő alapállását, tekintettel arra is, hogy a szeptemberi inflációs meglepetés zöme a hatósági áras termékkomponensből eredt.

A 4cast elemzői is úgy vélik azonban, hogy – főleg a jövő évi euróövezeti defláció növekvő kockázata miatt – „van egy nagyon halvány esély” a semleges MNB-alapállás jövőbeni felülvizsgálatára és arra, hogy a magyar jegybank újabb kamatcsökkentéseket vegyen fontolóra. A 4cast szakértői is hangsúlyozták ugyanakkor, hogy jelenleg nem ez az alapeseti forgatókönyvük, ezt csupán „enyhén növekvő esélyű távoli lehetőségnek” tartják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.