Ipari termelés: 7,6 százalékos bővülés

Az év első kilenc hónapjában az ország minden régiójában nőtt a termelés – írja az NGM.

2014. 11. 12. 10:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén szeptemberben sorozatban tizenharmadik hónapja nő az ipari termelés teljesítménye, ami nemcsak a hazai export növekedéséhez, hanem új munkahelyek, új beruházások létrehozásához is hozzájárul. Az év első kilenc hónapjában a termelés 8,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, az előző hónaphoz képest 5,2 százalékkal emelkedett az ipari kibocsátás.

A bővülést a járműipar kiváló teljesítménye mellett az élelmiszeripar és az elektronikus cikkek gyártásának növekedése is támogatta. A járműgyártás ismét kiugró mértékben, 16 százalékkal, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,8 százalékkal, az élelmiszer-, ital- és dohánytermék gyártása 4,3 százalékkal nőtt. A textília-, ruházat-, bőr- és bőrtermékgyártásnál is folytatódott a növekedés, sőt, az ágazat a legnagyobb mértékű, 21,4 százalékos bővülést produkálta az export fellendülésének köszönhetően.

 

 

Az ipari értékesítést tekintve örvendetes, hogy nemcsak a külföldi, hanem a hazai eladások is nőttek: az első kilenc hónapban 1,5, szeptemberben 2 százalékos bővülést mértek 2013 azonos időszakához képest.

Az ipar tartós növekedését vetíti előre, hogy a feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 8,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest: az új exportrendelések 8,2, míg az új belföldi rendelések ennél is nagyobb, 12,9 százalékos emelkedést mutattak. Az összes rendelésállomány 17,2 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberi szintet.

Az ipar teljesítménye nagymértékben támogatja a gazdasági növekedést, ezért a kormány célja, hogy a következő években tovább erősítse Magyarországon az ipari termelést, és aktív iparpolitikával, az újraiparosítás folytatásával támogassa a magyar gazdaság jó teljesítményét – zárul a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.