Telefonon rendezik a számlát

Egyre többen használnak készpénz helyett bankkártyát, de már ezt a fizetési módot is megújította egy magyar fejlesztésű alkalmazás.

Horváth Attila
2014. 11. 03. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Buxán tulajdonképpen készpénzt utalunk mobiltelefonról mobiltelefonra, ez egy úgynevezett elektronikuspénz-alapú mobilfizetési megoldás. A bankkártyás utalással szemben magánszemélyek közötti fizetésre is használható, olcsóbb, hiszen nemcsak az éves bankkártyadíjat nem kell megfizetni, de az elfogadóhelyeknek is ingyenes – mondta lapunknak Papp Attila, a magyar fejlesztésű alkalmazás egyik alapítója.

Szerinte a bankkártyás rendszerrel az a probléma, hogy fizetni csak kártyával, fogadni csak terminállal lehet, fordított irányú fizetés vagy felhasználók közötti tranzakció nem lehetséges, így ez nem tudja megfelelően kiváltani a készpénzt. A magyar fejlesztésű Buxa tehát teljes kártyás rendszert cserél modernebbre úgy, hogy okostelefonon keresztül lehet pénzt utalni, az azonosításhoz csak a telefonszámra van szükség.

A Buxa magánszemélyek között és vásárláskor is lehetővé teszi az azonnali fizetést, a kedvezményezett rögtön pénzéhez jut. Kutatásunk szerint sok kiskereskedő nem is a drága fenntartási költségek miatt ódzkodik a bankkártya elfogadásától, hanem azért, mert nem tudja finanszírozni az új készletek megvásárlását, amíg a vásárolt összeg meg nem érkezik a számlájára. A Buxa-egyenlegek bármikor kiutalhatók bankszámlára, azaz visszaválthatók – magyarázta Papp Attila. Hozzátette, a fogyasztók számára a legnagyobb előnye, hogy nem kell bankfiókba menni, nincs szükség az aprópénzes elszámolásra. Csak telepíteni kell az alkalmazását, pénzt utalni az egyenlegre, és máris használható. Valóban bukszaként működhet, hiszen a telefon a pénztárcához hasonlóan mindig kéznél van. A megoldás elektronikuspénz-alapú, vagyis a Buxában éppúgy forint van, mint a pénztárcában, virtuális pénz nem tölthető rá, és a Magyar Nemzeti Bank is elfogadta használatát.

A Buxát elfogadó webshopok és boltok száma meghaladja az ötvenet, és mintegy 1500 felhasználó telepítette az alkalmazást. Az étkezéstől, élelmiszertől az autós alkatrészeken át különböző ruhaneműkig sok mindent lehet vele vásárolni.

– Az elgondolásunk alapja, hogy a mobileszközön lehessen használni, és törekszünk arra, hogy minden lényeges, fizetéshez kapcsolódó funkció elérhető legyen rajta. Ettől függetlenül tervezzük, hogy kiterjesztjük az alkalmazását számítógépre is. Már létezik egy program, amivel a beérkező utalásokat követhetjük nyomon – összegezte az alkalmazás jelentőségét a fejlesztő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.