Vasszigor köszönthet a végrehajtókra

December 1-jei hatállyal Szekér Juditot nevezte ki az igazságügyi miniszter a végrehajtói kamara mellé biztosnak.

Jakubász Tamás
2014. 11. 29. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A biztos rendkívüli jogkörökhöz jut: belenézhet a végrehajtók köztestületének minden iratába, áttekintheti az adatokat, s elrendelheti a kamara gazdálkodásának és informatikai rendszereinek átvizsgálását. Még fontosabb, hogy a tárca megbízottja a végrehajtók munkáját is megvizsgálhatja, kezdeményezhet fegyelmi eljárást, vagy akár azt is, hogy egyeseket távolítsanak el a szakmából. Jogászberkekben úgy tartják, a fellépés csak akkor lehet hatékony, ha megfelelő ember kerül a pozícióba.

Szekér Juditról pedig az a kép alakult ki, hogy logikus gondolkodású, erős akaratú szakember. Azt tartják emellett róla, hogy alkalmas nagyobb intézmény, közösség újraszervezésére. Merthogy – vélik egyesek – jelenleg most leginkább erre van szükség a végrehajtóknál. Az utóbbi időben ugyanis számos nemkívánatos jelenség ütötte fel a fejét. Némelykor a sajtó arról számolt be, hogy luxusutazáson vettek részt a végrehajtók, máskor pedig azt lehetett hallani, hogy ellentétek feszítik a kamarát.

A legnagyobb port mégis azok az esetek kavarták, amelyek arról szóltak, hogy a végrehajtók nem mindig tartják be vagy tévesen értelmezik a jogszabályokat. Úgy tudjuk: a botrányok hatására a döntéshozás legfelső köreiben határozták el, hogy a végrehajtók ügyét mihamarabb rendezni kell. A kormányzaton belül az a vélekedés alakult ki, hogy a megoldást a kamarán kívüli, széles jogosítványokkal bíró szereplő jelentheti.

Egyesek azt is tudni vélik, mennyi idő kellhet a miniszteri biztosnak ahhoz, hogy megvalósítsa az elképzeléseket. Némelyek szerint pár hónap is elegendő lehet, mások viszont másfél-két évet emlegetnek. A feladat ugyanis nem kisebb, mint hogy a végrehajtói kar legalább részben visszaszerezze azt a társadalmi bizalmat, amely az utóbbi időszak túlkapásai, a devizaügyek némelykor szakszerűtlen kezelése miatt mára mintha teljesen elpárolgott volna. Tennivaló mindenesetre akad bőven, a szaktárca ugyanis nemrégiben nagyjából száz pontban foglalta össze a végrehajtóknál, az eljárásoknál tapasztalt hiányosságokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.