időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Kína kész segítséget nyújtani az oroszoknak

MNO
2014.12.22. 06:37

Kína készen áll arra, hogy a gazdasági nehézségek elleni küzdelemben segítséget nyújtson Oroszországnak – mondta Vang Ji kínai külügyminiszter.

Amennyiben orosz oldalról igény mutatkozik rá, hivatalos keretek között segítséget fogunk nyújtani – tette hozzá a külügyi tárca vezetője a hét végén a China Daily című angol nyelvű napilapban.

A kínai diplomácia vezetője mindenesetre úgy vélte, hogy Moszkva maga is képes megbirkózni a problémákkal. Vang Ji nem beszélt a lehetséges kínai segítségnyújtás részleteiről.

Az orosz rubel értéke egy év alatt az amerikai dollárhoz képest mintegy 45 százalékkal esett vissza. Ennek az egyik oka az olaj világpiaci árának folyamatos csökkenése, Oroszország számára az energiaexport jelenti ugyanis a legfontosabb bevételi forrást. Másik oka az, hogy a nyugati országok a Kremlnek a kelet-ukrajnai válságban játszott szerepe miatt gazdasági kényszerintézkedéseket vezettek be Oroszország ellen.

Peking és Moszkva szoros gazdasági kapcsolatokat tart fenn. A két ország már korábban is biztosított egymásnak kölcsönös támogatást szükség esetén.

Kína következetesen kivonja magát az oroszbarát szakadároknak és az ukrán kormányerőknek több hónapja tartó konfliktusából, és többször is hangsúlyozta, hogy a felek kezdjenek tárgyalásokat a kelet-ukrajnai válság békés rendezéséről.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.