Az MNB tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését

Az MNB leszögezi: az Ab határozata nem a jegybank, hanem a bíróság számára fogalmazott meg új feladatot.

HZS
2015. 01. 28. 10:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB szerdai közleményében leszögezi: az Ab határozata nem a jegybank, hanem a bíróság számára fogalmazott meg új feladatot. Az MNB így megvárja az ügy kapcsán megszülető új bírósági ítéletet, amelynek egyelőre nem ismert a döntési iránya, indoklása. A jegybank hangsúlyozza azt is, hogy továbbra is fellép a piacot jogsértően befolyásolni próbáló és megtévesztő hírek nyilvánosságra hozatala ellen.

Az MNB 2013 novemberében tiltott piacbefolyásolás miatt 3-3 millió forintra büntette a Napi.hu hírportált és a Napi Gazdaság Kiadót a 2013. október 16-án Norvégia is figyelheti a Hernádi-ügyet címmel megjelent cikk miatt. A cikk szerint a norvég állami olajalap mérlegelheti 1,6 százalékos Mol-részesedésének eladását, a magyar olajtársaság vezetője elleni, horvátországi korrupciógyanú miatt. A cikk kitért arra is, hogy az olajalap részesedésének piacra dobása komoly eladói nyomás alá helyezhetné a Mol papírjait, ugyanakkor a döntés nem automatikus, az olajalapot kezelő norvég jegybank komoly vizsgálatának kell megelőznie, és nem egyértelmű, hogy hogyan viszonyulnak a Mollal kapcsolatba hozható korrupciós ügyhöz.

A cikket azonos tartalommal tette közzé a Napi.hu és a Napi Gazdaság Kiadó Kft. által kiadott Napi Gazdaság című nyomtatott sajtótermék aznapi száma. A Mol-részvények aznap hatalmas árfolyamesést szenvedtek el, az MNB pedig hivatalból piacfelügyeleti vizsgálatot indított. A Napi.hu az MNB döntését bíróságon támadta meg, ám a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (FKMB) elutasította a portál keresetét. Ezt a döntést támadta meg a Napi.hu alkotmányjogi panasszal az Ab-n.

Az Ab leszögezte: a támadott ítélet tévesen állapította meg, hogy az alaptörvényben foglalt szólás- és sajtószabadságra vonatkozó alapjogi érvelések és az Ab határozataira épülő okfejtések a bírósági eljárásban nem vizsgálhatók. Az Ab hangsúlyozta azt is, hogy a sajtótól elvárható magatartás mindenekelőtt a közölt információk valóságának ellenőrzésére vonatkozik, az elvárható gondosság követelménye nem értelmezhető úgy, hogy az a sajtót az egyébként alátámasztott tények és összefüggések valósághű közlésétől elzárja.

Az FKMB-nek arról kellett volna döntenie, hogy a Napi.hu szerkesztési módja egyértelműen megtévesztő volt-e és kellő indokul szolgálhatott-e a szankcionálásra; miután ez nem történt meg, az Ab a támadott ítéletet megsemmisítette. Az MNB közigazgatási határozatának újbóli felülvizsgálata a bíróság hatáskörébe tartozik.

A jegybank a közleményében kiemeli: az MNB 2014-ben meghirdetett új stratégiájának egyik alappillére, hogy kiemelt védelmet biztosítson a fogyasztók és a kisbefektetők számára, mivel ők jelentős információs hátrányban vannak a pénzügyi és tőkepiaci szolgáltatókkal szemben. Ennek megvalósítása érdekében az MNB alapvető elvárása, hogy a piaci intézmények részéről a fogyasztók és a kisbefektetők számára azok ügyleti döntését megelőzően valamennyi lényegi – akár negatív, akár pozitív tartalmú – információ rendelkezésre álljon.

A befektetési döntésekhez szükséges, valós információk széles körben való terjesztésében komoly szerep hárul a médiára, azon belül is kiemelten a gazdasági szakújságírásra, amely ezen feladatának teljesítésével sokat tud tenni az átlátható, tisztességes elvek mentén, jogsértő befolyásolás nélkül működő tőkepiac kialakítása érdekében.

Elengedhetetlen ugyanakkor, hogy a piaci intézmények vagy bármely egyéb, a piacot befolyásolni képes forrás valós, és ne megalapozatlan, félrevezető vagy hamis, így jogsértő információkat tegyen közzé, s fokozott gondossággal járjon el e téren a továbbiakban is – hangsúlyozza az MNB, amely ezt a magatartást a jövőben is kiemelten elvárja a gazdasági média – pénzügyi, befektetői döntéseket nagymértékben alakítani képes – szereplőitől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.