Előnyünk származhat az európai piacok bővüléséből

Varga Mihály szerint rosszul indult a január Európa gazdasága számára, de óvatos optimizmus érezhető.

MNO
2015. 01. 23. 15:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály beszédében kifejtette, hogy a január talán sosem indult ilyen rosszul Európa gazdaságai számára, mint az idei, de a piaci szereplőkkel beszélve óvatos optimizmus érezhető: úgy látják, hogy az utóbbi hetek, hónapok turbulenciái kezelhetővé váltak.

Az olajárral kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: az utóbbi egy évben 55 százalékkal esett az olaj dollárban számolt világpiaci ára. Azok az importigényes ágazatok és azok az országok, ahol nagy az importfüggőség, a következő hónapokban arra számíthatnak, hogy költség oldalról nő a versenyképességük. Magyarország is ebben a helyzetben van, hiszen jelentős olaj- és gázimportőr, így az olajárcsökkenés pozitívan járul hozzá a gazdaság versenyképességéhez – mondta a miniszter.

Varga Mihály kitért a svájci frank árfolyamának alakulására is: „meg kell értenünk a svájci döntést”, amely bár „devizapiaci felfordulást” okozott, de visszaigazolta a magyar kormánynak a devizaadósság csökkentése és a devizahitelesek arányának csökkentése érdekében tett lépéseit. A kormány a jövőben is támogatja a magasabb hozzáadott értékű termelést, a vállalkozási bürokrácia csökkentését, a befektetéseket, valamint a munkahelyek bővítését – hangsúlyozta Varga Mihály.

A Díj a sikeres vállalkozásokért elismerések átadásán Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy az elismeréseket 2013 augusztusa óta adják át havonta, és a mostani átadás is azt mutatja, hogy a magyar gazdaságban megvannak azok a szereplők, akik teljesítményük alapján méltók az elismerésre.

Decemberben a hónap beruházója a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. lett, a hónap kis- és középvállalkozása elismerést a Meditop Gyógyszeripari Kft. nyerte, a hónap startup vállalkozása díjat pedig az oktatási játékokat készítő Codie kapta.

A díjazottakat méltatva kifejtette: a Bosch – amely fontos partnere a kormánynak – meggyőzően bizonyítja azt, „hogy ha egymásban partnereket látunk, és segíteni tudjuk egymást, akkor eredményeket tudunk elérni”.

Örömtelinek nevezte, hogy a Meditop a magyar gyógyszergyártás stabil szereplőjévé vált, a Codie-val kapcsolatban pedig elmondta: kedvező, hogy a cég éppen abban a szegmensben tud eredményt elérni, amelyik segít abban, hogy a fiatalok tudatosabban használják a technikát és az informatikát. Bízik abban, hogy az induló cégek megkapaszkodnak a magyar, vagy akár a világpiacon – fűzte hozzá.

Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője a díj átvétele után elmondta: a Bosch magyarországi letelepedésekor hosszú távra tervezte jelenlétét, és Magyarország mára a globális Bosch-innováció egyik stratégiai bázisa lett. Kiemelte, hogy a Bosch több mint 10 ezer embernek biztosít munkahelyet Magyarországon.

Greskovits Dávid, a Meditop Kft. egyik ügyvezetője elmondta, hogy a díj 25 év néha lehetetlennek tűnő munkájának elismerése. Az ügyvezető megköszönte a kormánynak, hogy felismerte a kkv-k szerepét a magyar gazdaságban.

Lipecz Ádám a Codie részéről elmondta: az induló vállalkozások sok kihívással szembesülnek, az elismerések pedig azért is fontosak, mert megmutatják, hogy jó irányba haladnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.