Ezzel jelentősen visszaszorítható lesz az áfacsalás

A január elsején indult online árukövetési rendszerrel az adószakértő szerint vissza lehet szorítani az áfacsalásokat.

BM
2015. 01. 02. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január elsejétől minden vállalkozásnak a közúti szállításhoz kapcsolódó adatokat egy központi elektronikus rendszerben kell rögzítenie még a fuvarozás megkezdése előtt. A hatóságok tapasztalatai szerint az általános forgalmi adóval összefüggő visszaélések túlnyomórészt az Európai Közösségen belül folytatott kereskedelemben történnek. Ennek visszaszorítása érdekében döntött a kormány az Elektronikus Közúti Árumozgásokat Ellenőrző Rendszer (EKÁER) elindításáról, amellyel nyomon követhetővé válik az áruk valós útja.

Hegedűs Sándor adószakértő szerint az új rendszer sok pénzt hozhat az államkasszának. Az RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. vezető adótanácsadója az M1 Híradónak elmondta: „Becslések szerint akár több tízmilliárd forint áfabevétel növekedést is eredményezhet 2015-ben. Ugyanakkor látni kell azt is, hogy ebben a rendszerben még újabb bővítéseket kell végrehajtani. Így például nemcsak az első belföldi értékesítés, hanem további értékesítésekre is érdemes lenne kiterjeszteni ezt a bejelentési kötelezettséget.” Hegedűs Sándor szerint ha teljesen nem is, de nagymértékben vissza lehet szorítani az áfacsalásokat. Erre szükség is van, hiszen jelenleg a magyarországi áfabefizetések negyede tűnik el a visszaélések miatt. De az Európai Unióban is óriási gondot jelentenek az áfával trükközők, akik tavaly 170 milliárd euróval rövidítették meg a közösségi költségvetést.

Happ Olivér, a Happ Fuvarozási és Szállítmányozó Kft. operatív vezetője korábban így nyilatkozott a M1 Híradónak: „A kereskedő, illetve termelő cégekre mindenképpen többlet adminisztrációs terhet fog róni a tervezett rendszer, de ezáltal képes kiszűrni a piacról a tisztességtelen vállalkozókat.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.