Hazánk Kínától vehet nukleáris fűtőanyagot

Kínai cégek keresik annak a lehetőségét, hogy miként tudnának nukleáris fűtőanyagot eladni Közép- és Kelet-Európában.

MNO
2015. 01. 17. 19:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A China National Nuclear Corporation (CNNC) állami atomenergetikai vállalat egyik képviselője a Pekingben zajló World Nuclear Spotlight atomenergetikai fórumon a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta: „az elmúlt évek erőfeszítései nemcsak arra irányultak, hogy a kínai keresletet sikerüljön kielégíteni nukleáris fűtőanyagokból, de arra is, hogy a kínai cégek utat találjanak a külföldi piacokra”.

Azt mondta továbbá a forrás, hogy „mára sikerült elsajátítani az energiablokkok fűtőanyagának gyártásához szükséges francia és orosz technológiát, ami lehetőséget teremt arra, hogy fűtőanyagot adhassunk el különböző – beleértve szovjet és orosz – atomlétesítményeknek”. A CNNC illetékese elmondta még, hogy „különösen azt vizsgálják, hogy miként lehetne fűtőanyagot szállítani Magyarországra, Romániába és Ukrajnába”. A hírügynökségnek nyilatkozó kínai forrás szerint a meglévő szerződések ellenére az orosz félnek nem sok esélye van arra, hogy leállíttassa a kínai szállításokat.

Kína és Oroszország már sok éve együttműködik az atomenergetika területén. A Roszatom orosz atomenergetikai konszern és a CNNC például jegyzőkönyvet írt alá arról, hogy megkezdik az egyeztetést atomerőművek építéséről harmadik országokban. A múlt év júliusában a Roszatom nemzetközi szervezete, a Rusatom Overseas és a CNNC New Energy emlékeztetőt írt alá úszó atomerőművek építéséről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.